Δουλειές σπιτιού: Σχεδόν το 40% θα γίνεται αυτοματοποιημένα την επόμενη δεκαετία

Δουλειές σπιτιού: Σχεδόν το 40% θα γίνεται αυτοματοποιημένα την επόμενη δεκαετία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων 10 ετών οι δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ θα γίνονται αυτοματοποιημένα, εξέφρασαν ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τουλάχιστον το 39% του χρόνου που οι άνθρωποι σήμερα δαπανούν για οποιαδήποτε οικιακή εργασία, είναι δυνατό να γίνεται από έξυπνες συσκευές ή μέσω αυτών.

Η δουλειά μπορεί να αυτοματοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, φέρεται να είναι τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, ενώ πιο δύσκολη εκτιμάται πως είναι η φροντίδα των παιδιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Εκατερίνα Χέρτογκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", ζήτησαν από 29 Βρετανούς ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και 36 Ιάπωνες να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να έχουν αυτοματοποιηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία 17 δουλειές και «αγγαρείες» του σπιτιού, οι οποίες είναι αναγκαίες για ένα νοικοκυριό και μία οικογένεια.

Το 42% των Βρετανών αναλυτών θεωρεί ότι η αυτοματοποίηση θα αντικαταστήσει περισσότερη ανθρώπινη δουλειά. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ιαπώνων ανέρχεται σε 36%. Το εκτιμώμενο ποσοστό αυτοματοποίησης ποικίλει ανά δουλειά, από 59% για τα ψώνια έως 21% για την φροντίδα των παιδιών.

Οι άνδρες ειδικοί από τη Βρετανία τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι από τις γυναίκες για τη δυνατότητα αυτοματοποίησης του νοικοκυριού, κάτι που συνάδει με τη γενικότερη τάση που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες ότι οι άνδρες είναι γενικότερα πιο αισιόδοξοι για την τεχνολογία σε σχέση με τις γυναίκες.

Αντίστροφα στην Ιαπωνία οι γυναίκες ειδικοί εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξες συγκριτικά με τους άνδρες, ίσως επειδή στα ιαπωνικά νοικοκυριά επικρατεί μεγαλύτερη ανισότητα στην κατανομή των εργασιών ανάμεσα στα δύο φύλα.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 15 έως 64 ετών αφιερώνουν περίπου το 43% όλου του χρόνου εργασίας και μελέτης τους σε μη πληρωμένες δουλειές του νοικοκυριού, όπως μαγείρεμα, καθαριότητα, φροντίδα παιδιών ή/και ηλικιωμένων κ.α.

Στη Βρετανία οι άνδρες αφιερώνουν περίπου τον μισό χρόνο σε τέτοιες δουλειές σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ στην Ιαπωνία μόνο το 18%, εξ ου και η σαφώς μεγαλύτερη ανισότητα στα ιαπωνικά νοικοκυριά, άρα και η προσδοκία των γυναικών ειδικών της χώρας ότι η αυτοματοποίηση θα αποτελέσει τον από «μηχανής θεό» που θα τις λυτρώσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM