Στις 7 Ιουνίου, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πέταξε πιο κοντά στο παγωμένο φεγγάρι του Δία, τον Γανυμήδη από οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος για πάνω από δύο δεκαετίες.

 

H Nasa οπτικοποίησε τις κινήσεις αυτές του διαστημικού σκάφους σε ένα βίντεο animation.

 

Τη μουσική επένδυση υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

 

Στις 9 Ιουνίου το Juno έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του μακρινού παγωμένου φεγγαριού-μαμούθ.

 

Το σκάφος πλησίασε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Γανυμήδη, ο οποίος με διάμετρο 5.260 χιλιομέτρων είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Η NASA είχε προηγουμένως μελετήσει τον Γανυμήδη αρχικά με τις αποστολές Voyager στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και μετά με το σκάφος Galileo το 2000.

 

Η διέλευση ενός νέου διαστημικού σκάφους επέτρεψε τη συλλογή νέων πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων, όπως μετρήσεων του μαγνητικού πεδίου του Γανυμήδη (του μοναδικού δορυφόρου στο ηλιακό σύστημα που είναι αρκετά μεγάλος για να γεννά τη δική του μαγνητόσφαιρα), καθώς και του φλοιού του.

 

Η φωτογράφιση έγινε με την υψηλής ανάλυσης κάμερα JunoCam του σκάφους. Μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στη NASA δύο νέες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αποκαλύπτοντας με λεπτομέρεια κρατήρες και πιθανά τεκτονικά ρήγματα.

 

Tο Juno εκτοξεύθηκε από το Cape Canaveral στις 5 Αυγούστου του 2011, και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016.

 

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε πολική τροχιά για να μελετήσει την σύνθεση, το βαρυτικό πεδίο, το μαγνητικό πεδίο, και την πολική μαγνητόσφαιρα του Δία ενώ θα αναζητήσει επίσης ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης.

 

Πρόκειται για το δεύτερο διαστημικό σκάφος, που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 1995 έως το 2003.