Διαστημικό αερόστατο θα μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα - Το κόστος, η θέα και οι χαμηλές ταχύτητες

Διαστημικό αερόστατο θα μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα - Το κόστος, η θέα και οι χαμηλές ταχύτητες Facebook Twitter
Εικόνα: Space Perspective
0

Μία νέα εταιρεία, η Space Perspective, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το σχέδιό της για εμπορικές πτήσεις στο «διάστημα». 


Εάν έχετε ονειρευτεί να βγάλετε μια selfie, να πιείτε ένα κοκτέιλ ή ακόμα και να κάνετε πρόταση γάμου ενώ ταξιδεύετε προς την στρατόσφαιρα της Γης, ίσως να δείτε τις επιθυμίες σας να πραγματοποιούνται. Αυτή την εβδομάδα, μια νέα εταιρεία, η Space Perspective ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εμπορικές διαστημικές πτήσεις με το διαστημόπλοιο "Spaceship Neptune". Τα πρώτα ταξίδια αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 και η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες εντός τριετίας.

Το διαστημικό σκάφος, που αποτελείται τεράστιο μπαλόνι γεμάτο με υδρογόνο με μια μικρή καμπίνα υπό πίεση που βρίσκεται κάτω από το μπαλόνι, θα μεταφέρει επιστημονικά υλικά, έναν πιλότο και έως οκτώ επιβάτες στην στρατόσφαιρα κάθε φορά, σύμφωνα με την εταιρεία. Το αερόστατο θα απογειώνεται από μισθωμένες εγκαταστάσεις στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA και θα ανεβαίνει με χαμηλή ταχύτητα στην στρατόσφαιρα, περίπου 19 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Διαστημικό αερόστατο θα μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα - Το κόστος, η θέα και οι χαμηλές ταχύτητες Facebook Twitter
Εικόνα: Space Perspective

Σύμφωνα με το Smithsonian, τεχνικά, το αερόστατο δεν θα βρίσκεται στο διάστημα, αλλά οι επιβάτες θα μπορούν να διακρίνουν την καμπυλότητα της Γης και το σκοτάδι που απλώνεται. 

«Είναι τόσο ήπιο», αναφέρει η Jane Poynter, συν-διευθύνουσα σύμβουλος της "Space Perspective", στους New York Times προσθέτοντας πως γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύσουν στο διάστημα αλλά χωρίς να εκτοξευθούν με πύραυλο. 

Διαστημικό αερόστατο θα μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα - Το κόστος, η θέα και οι χαμηλές ταχύτητες Facebook Twitter
Εικόνα: Space Perspective

To ταξίδι θα διαρκεί περίπου έξι ώρες. Το αερόστατο θα αναπτύσσει ταχύτητα περίπου 12 μιλίων την ώρα, και θα παραμένει στη στρατόσφαιρα για περίπου δύο ώρες πριν κατέβει ξανά στη Γη. Θα «παρασύρεται» από τους ανέμους που θα πνέουν κατά την πτήση του, είτε προς τον Ατλαντικό Ωκεανό προς τον Κόλπο του Μεξικού, όπου θα «ψαρεύεται» από σκάφος ανάκτησης, αναφέρει το Space.com.

Η καμπίνα θα διαθέτει τουαλέτες, μπαρ, καθίσματα και τεράστια παράθυρα για πανοραμική θέα, σύμφωνα την εταιρεία. Η ομάδα σχεδιάζει ήδη να πραγματοποιεί εκδηλώσεις στο διαστημικό σκάφος, ανάμεσά τους και γάμους «πέρα από αυτόν τον κόσμο». Το "Spaceship Neptune" θα είναι το «καλύτερο μέρος για να παντρευτείς», δηλώνει η Poynter στο CBS News.

Διαστημικό αερόστατο θα μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα - Το κόστος, η θέα και οι χαμηλές ταχύτητες Facebook Twitter
Εικόνα: Space Perspective

«Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο διάστημα, τόσο για να πραγματοποιήσουμε έρευνες ώστε να ωφελήσουμε τη ζωή στη Γη όσο και για να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και συνδέουμε με τον πλανήτη μας», υποστηρίζει η Poynter προσθέτοντας πως σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δούμε τη Γη ως πλανήτη. 

Το γιγαντιαίο μπαλόνι θα χρησιμοποιεί υδρογόνο και όχι στο ήλιο τονίζουν οι δημιουργοί της Space Perspective προσθέτοντας ότι η καμπίνα θα επαναχρησιμοποιείται και θα χρειάζεται μόνο ένα νέο μπαλόνι για κάθε πτήση. Το εισιτήριο θα κοστίζει 125.000 ανά επιβάτη, τα μισά σε σχέση με τα 250.000 που καλούνται να πληρώσουν οι επιβάτες της Virgin Galactic. 

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ η Space Perspective έχει αρκετό δρόμο μέχρι να θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιό της. Οι δημιουργοί της άλλωστε είχαν σχεδίαζαν κάτι ανάλογο το 2013 με την εταιρεία τους World View. To σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 

Με πληροφορίες από Smithsonian/New York Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM