Διαβήτης: Ο «διακόπτης» που ανέπτυξαν Ελβετοί ερευνητές για τη θεραπεία του

Διαβήτης: Ο «γονιδιακός διακόπτης» που ανέπτυξαν Ελβετοί ερευνητές Facebook Twitter
Φωτ.: Josef Kuster / ETH Zurich
0

Ερευνητές από το ETH Zurich (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης) ανέπτυξαν έναν «γενετικό διακόπτη» για στοχευμένη κυτταρική θεραπεία, με τη δυνατότητα πιο ακριβούς και εξατομικευμένης θεραπείας για τον διαβήτη.

Το ανθρώπινο σώμα έχει έναν φυσικό μηχανισμό που ρυθμίζει αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, ο διαβήτης καθιστά αυτό τον μηχανισμό δυσλειτουργικό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου να γίνονται υπερβολικά υψηλά.

Επειδή αυτή η φυσική ρύθμιση αποτυγχάνει στους διαβητικούς, οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν κυτταρικές θεραπείες που θα μιμούνται τον φυσικό τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει το σάκχαρο. Αντί να χορηγείται δηλαδή, ινσουλίνη εξωτερικά (με ενέσεις), οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν εμφυτεύσιμα κύτταρα που θα λειτουργούν όπως τα φυσικά κύτταρα του παγκρέατος και θα παράγουν ινσουλίνη με τον ίδιο δυναμικό και προσαρμοστικό τρόπο. 

Αυτό επιχειρούν να κάνουν οι  επιστήμονες του ETH Zurich με τον «γονιδιακό διακόπτη», τον οποίο και ανέπτυξαν για να φτάσουν όσο πλησιέστερα μπορούν στο επιδιωκόμενο, τη στοχευμένη κυτταρική θεραπεία, με δυνατότητα παροχής πιο ακριβούς και εξατομικευμένης θεραπείας για τον διαβήτη.

Ο διακόπτης από νιτρογλυκερίνη

Οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο διακόπτη που ενεργοποιείται από νιτρογλυκερίνη, την ίδια ουσία που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του θωρακικού πόνου.

Μόλις η νιτρογλυκερίνη απορροφηθεί από ένα διαδερμικό έμπλαστρο, έρχεται σε επαφή με τα εμφυτευμένα, τροποποιημένα κύτταρα. Αυτά μετατρέπουν τη νιτρογλυκερίνη σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), το οποίο στη συνέχεια προκαλεί την απελευθέρωση του GLP-1, μιας ουσίας που διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και ρυθμίζει το σάκχαρο.

Αν και πολλά υποσχόμενη, η ανάπτυξη τέτοιας κυτταρικής θεραπείας απαιτεί χρόνια έρευνας και σημαντικούς πόρους.

«Η ανάπτυξη μιας κυτταρικής θεραπείας μέχρι την ωριμότητα της αγοράς όχι μόνο διαρκεί δεκαετίες, αλλά απαιτεί επίσης πολύ προσωπικό και επαρκείς πόρους. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος», δήλωσε ο Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Βιομηχανικής στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ETH Ζυρίχης στη Βασιλεία.

Με πληροφορίες από Interesting Engineering, ethz.ch

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ