Αυχενικό: «Προτιμά» γυναίκες και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή- Τα συμπτώματα

Το αυχενικό «προτιμά» γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τις γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή φαίνεται πως «προτιμά» το αυχενικό σύνδρομο.

«Έως και το 70% του πληθυσμού μπορεί να έχει πόνο στον αυχένα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η τάση φαίνεται να είναι αυξητική και ανά πάσα στιγμή ένα ποσοστό έως και 20% του πληθυσμού έχει πόνο στο αυχένα, ενώ ένα 50% είχε πόνο στον αυχένα μέσα στους τελευταίους 6 μήνες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ορθοπαιδικός φυσικοθεραπευτής του «Ασκληπιείου» Κωσταντίνος Δανάλης. Συμπλήρωσε πως «ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία, και είναι ιδιαίτερα συχνός στις γυναίκες στην 5η δεκαετία».

Σύμφωνα με δύο μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο «Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy» ένα 30% των πασχόντων αναπτύσσει χρονιότητα στα συμπτώματα, ένα 14% έχει πόνο στον αυχένα πάνω από 6 μήνες και ένα 5% αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά ελλείμματα και δυσκολίες.

Ο φυσιοθεραπευτής εξηγεί πως τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, μυϊκούς σπασμούς στους μυς της ωμοπλάτης και του αυχένα, πόνο που «ακτινοβολεί» προς το χέρι, πόνο στις αρθρώσεις του αυχένα, περιορισμό στην κινητικότητα του αυχένα και σίγουρα επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Αυχενικό σύνδρομο: Οι παράγοντες

«Η καθιστική θέση μπορεί να φαίνεται ξεκούραστη, αλλά φορτίζει υπερβολικά τους μυς και προκαλεί τα συμπτώματα. Επίσης, η φυσική φθορά με το πέρασμα του χρόνου στις αρθρώσεις του αυχένα προδιαθέτει, καθώς επίσης και τραυματισμοί έπειτα από ατύχημα, ειδικά αυτοκινητικό», ανέφερε ο φυσικοθεραπευτής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυχεναλγία μπορεί επίσης να προκαλέσει η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένα επαγγελματικά απαιτητικό περιβάλλον, το στρες από μόνο του, αλλά και το κάπνισμα, όπως επίσης και το ιστορικό οσφυαλγίας».

Ο φυσιοθεραπευτής εξήγησε πως σε περίπτωση που κάποιος με πόνο στον αυχένα δεν προχωρήσει σε σχετική θεραπεία «υπάρχει το ενδεχόμενο ο πόνος να περάσει έπειτα από λίγο καιρό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται χρόνιος πόνος, επιδεινώνονται τα συμπτώματα, ή η μυϊκή αδυναμία, οπότε δημιουργούνται κινητικοί περιορισμοί στα χέρια ή στο κεφάλι».

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τη φυσικοθεραπεία αρχικά αντιμετωπίζεται ο οξύς πόνος, καθώς η ορθοπαιδική χειροπρακτική μάλαξη και η ηλεκτροθεραπεία έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, ανέφερε, ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα δομημένης άσκησης, δυναμώνει τους μυς, διορθώνει τη στάση του σώματος και προστατεύει από μελλοντικές υποτροπές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NASA ARTEMIS II

Τech & Science / Artemis II: Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες της Γης από το διαστημόπλοιο Orion

«Όσο μακριά κι αν φτάσουμε, παραμένουμε ένας κόσμος, που παρακολουθεί, ελπίζει και στοχεύει ψηλότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου της NASA για να περιγράψει μία από τις δύο εικόνες
THE LIFO TEAM
ΠΑΣΧΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Πάσχα 2026: Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε τα βαμμένα αυγά

Τα αυγά μπορούν να βαφτούν και να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής τροφίμων κατά το μαγείρεμα, την ψύξη και τον χειρισμό τους
THE LIFO TEAM
Οι πορνοστάρ φτιάχνουν AI σωσίες για να μη γεράσουν ποτέ online

Τech & Science / Οι πορνοστάρ φτιάχνουν AI σωσίες για να μη γεράσουν ποτέ online

Από τη Lisa Ann έως τη Cherie Deville, όλο και περισσότεροι δημιουργοί ερωτικού περιεχομένου βλέπουν τους AI σωσίες τους όχι ως απειλή αλλά ως τρόπο να παρατείνουν την εμπορική ζωή της δημόσιας εικόνας τους.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΗΠΑ

Τech & Science / Νέες διατροφικές οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κόντρα στην πολιτική Τραμπ

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Τραμπ είχε παρουσιάσει δικές της διατροφικές οδηγίες, ενθαρρύνοντας την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές
THE LIFO TEAM