Απολιθώματα «γιγαντιαίου προϊστορικού λιονταριού» βρέθηκαν στα συρτάρια μουσείου

Απολιθώματα «γιγαντιαίου προϊστορικού λιονταριού» βρέθηκαν στα συρτάρια μουσείου Facebook Twitter
0

Eνα νέο είδος ενός τεράστιου προϊστορικού θηλαστικού ταυτοποιήθηκε αφότου οι επιστήμονες ερεύνησαν κόκαλα τα οποία βρίσκονταν καταχωνιασμένα για δεκαετίες στα συρτάρια ενός μουσείου της Κένυας. 

Τα συγκεκριμένα είδη ονομάζονται Simbakubwa kutokaafrika, που σημαίνει «μεγάλο Αφρικανικό λιοντάρι» στη γλώσσα σουαχίλι.

Ζούσαν στην ανατολική Αφρική πριν περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. 

Το τεράστιο πλάσμα ανήκει σε ένα μια πλέον εξαφανισμένη ομάδα θηλαστικών που ονομάζονται υαινόδοντα.

Τα υαινοδόντα ονομάζονται έτσι επειδή τα δόντια τους μοιάζουν με εκείνα της ύαινας.

Πρόκειται για ομάδα κυρίαρχων σαρκοφάγων θηλαστικών που έζησαν πριν περίπoυ είκοσι εκατομμύρια χρόνια, όμως δεν συγγενεύουν με τις ύαινες. 

«Κρίνοντας από τα τεράστια δόντια, το Simbakubwa, ήταν ένα υπερμέγεθες σαρκοφάγο θηλαστικό, σημαντικά πιο μεγάλο από το λιοντάρι που γνωρίζουμε σήμερα , πιθανόν μεγαλύτερο και από μία πολική αρκούδα», λέει ο ερευνητής Μάθιου Μπορθς.  

Το 2013, όταν πραγματοποιούσε έρευνα στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι του ζητήθηκε να ρίξει μια ματιά σε μια συλλογή από κόκαλα και δόντια που είχε την ονομασία «ύαινες».

Τα σαγόνια και άλλα κόκαλα, όπως και δόντια του συγκεκριμένου ζώου, είχαν βρεθεί σε κάποια εκσκαφή στη δυτική Κένυα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έως τώρα όμως πιστεύονταν πως ανήκουν σε άλλο είδος. 

Από τότε βρίσκονταν στα συρτάρια του μουσείου μέχρι που το 2017 ο Μπορθς, σε συνεργασία με την ερευνήτρια Νάνσι Στίβενς ξεκίνησαν να αναλύουν τα ασυνήθιστα απολιθώματα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινέζοι φοιτητές επινόησαν «αόρατο μανδύα» που αποφεύγει τις κάμερες ασφαλείας και κοστίζει μόνο 70 δολάρια

Τech & Science / Κινέζοι φοιτητές έφτιαξαν «μανδύα» που τους κάνει «αόρατους» στις κάμερες ασφαλείας και κοστίζει 70 δολάρια

Ο εξοπλισμός του μανδύα επιτρέπει στον χρήστη να φαίνεται αλλά να μην ανιχνεύεται ως άνθρωπος - με επιπτώσεις στην τεχνολογία κατά των drones και στο πεδίο της μάχης
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ