Απολιθώματα «γιγαντιαίου προϊστορικού λιονταριού» βρέθηκαν στα συρτάρια μουσείου

Απολιθώματα «γιγαντιαίου προϊστορικού λιονταριού» βρέθηκαν στα συρτάρια μουσείου Facebook Twitter
0

Eνα νέο είδος ενός τεράστιου προϊστορικού θηλαστικού ταυτοποιήθηκε αφότου οι επιστήμονες ερεύνησαν κόκαλα τα οποία βρίσκονταν καταχωνιασμένα για δεκαετίες στα συρτάρια ενός μουσείου της Κένυας. 

Τα συγκεκριμένα είδη ονομάζονται Simbakubwa kutokaafrika, που σημαίνει «μεγάλο Αφρικανικό λιοντάρι» στη γλώσσα σουαχίλι.

Ζούσαν στην ανατολική Αφρική πριν περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. 

Το τεράστιο πλάσμα ανήκει σε ένα μια πλέον εξαφανισμένη ομάδα θηλαστικών που ονομάζονται υαινόδοντα.

Τα υαινοδόντα ονομάζονται έτσι επειδή τα δόντια τους μοιάζουν με εκείνα της ύαινας.

Πρόκειται για ομάδα κυρίαρχων σαρκοφάγων θηλαστικών που έζησαν πριν περίπoυ είκοσι εκατομμύρια χρόνια, όμως δεν συγγενεύουν με τις ύαινες. 

«Κρίνοντας από τα τεράστια δόντια, το Simbakubwa, ήταν ένα υπερμέγεθες σαρκοφάγο θηλαστικό, σημαντικά πιο μεγάλο από το λιοντάρι που γνωρίζουμε σήμερα , πιθανόν μεγαλύτερο και από μία πολική αρκούδα», λέει ο ερευνητής Μάθιου Μπορθς.  

Το 2013, όταν πραγματοποιούσε έρευνα στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι του ζητήθηκε να ρίξει μια ματιά σε μια συλλογή από κόκαλα και δόντια που είχε την ονομασία «ύαινες».

Τα σαγόνια και άλλα κόκαλα, όπως και δόντια του συγκεκριμένου ζώου, είχαν βρεθεί σε κάποια εκσκαφή στη δυτική Κένυα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έως τώρα όμως πιστεύονταν πως ανήκουν σε άλλο είδος. 

Από τότε βρίσκονταν στα συρτάρια του μουσείου μέχρι που το 2017 ο Μπορθς, σε συνεργασία με την ερευνήτρια Νάνσι Στίβενς ξεκίνησαν να αναλύουν τα ασυνήθιστα απολιθώματα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM