ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Υπέρ της αλλαγής των κανόνων ντόπινγκ για την κάνναβη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου

Υπέρ της αλλαγής των κανόνων ντόπινγκ για την κάνναβη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των κανόνων για τις απαγορευμένες ουσίες σε ό,τι αφορά στην κάνναβη, με αφορμή το περιστατικό με την Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον

Η Αμερικανίδα σπρίντερ- ανάμεσα στα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ.- έχασε τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο επειδή βρέθηκε θετική σε κάνναβη. Ο Κόε δήλωσε ότι η απουσία της 21χρονης είναι «απώλεια για τους αγώνες» και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του στάτους της μαριχουάνας ως απαγορευμένη ουσία. 

«Θα έπρεπε να γίνει. Είναι λογικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου. «Προσαρμόζεσαι και ενίοτε κάνεις επαναξιολόγηση», συμπλήρωσε. 

Η Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον είχε κατεβάσει το ατομικό της ρεκόρ στα 100 μ. sε 10.72 φέτος και η «μονομαχία» της με την δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκη Σέλι- Αν Φρέιζερ Πράις- τη δεύτερη ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών με 10.63- ήταν μία από τις πολυαναμενόμενες κούρσες αυτών των Ολυμπιακών αγώνων. 

Όμως, η 21χρονη Αμερικανίδα βρέθηκε θετική σε κάνναβη σε έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε στους αγώνες επιλογής της Ολυμπιακής ομάδας στίβου των ΗΠΑ. Κάτι που σήμαινε ότι ακυρώθηκε η νίκη της σε αυτή τη διοργάνωση και αυτόματα έχασε τη θέση της στην ομάδα για το Τόκιο. 

Η Ρίτσαρντσον παραδέχθηκε ότι κάπνισε μαριχουάνα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον θάνατο της μητέρας της, είδηση που έμαθε από δημοσιογράφο. Τιμωρήθηκε με ένα μήνα αποκλεισμό, που εκπνέει σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να τρέξει στα 4Χ100 μ. στο Τόκιο, αλλά δεν επελέγη στην αμερικανική ομάδα σκυταλοδρομίας. 

«Λυπάμαι για εκείνη και γιατί χάσαμε ένα εξαιρετικό ταλέντο», δήλωσε ο Κόε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων του στίβου στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όμως, σημείωσε ότι εφαρμόστηκαν οι ισχύοντες κανόνες. 

«Δεν θέλω να ακουστώ σαν τον Τζο Μπάιντεν, αλλά οι κανόνες είναι κανόνες και με αυτό τον τρόπο ερμηνεύθηκαν», δήλωσε, κάτι που είχε πει και ο Αμερικανός πρόεδρος για την Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον. «Το αν πρέπει να αλλάξουν είναι άλλο θέμα», είχε πει ακόμη ο Μπάιντεν σχολιάζοντας αυτή την υπόθεση

«Δεν είναι παράλογη στιγμή να επανεξεταστούν οι κανόνες», δήλωσε ο Κόε, συμπληρώνοντας ότι με αφορμή τα τελευταία γεγονότα θα εξετάσει το θέμα η Athletics Integrity Unit, η ανεξάρτητη μονάδα του στίβου για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Όσο για την Ρίτσαρντσον, ο Κόε τόνισε: «Θα ανακάμψει». Η τιμωρία της 21χρονης είχε προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων, καθώς πολλοί- ανάμεσά τους και γνωστοί- επεσήμαναν πως η χρήση κάνναβης δεν ενίσχυσε τις αθλητικές επιδόσεις της. 

Με πληροφορίες από AP

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ