Ολυμπιακοί αγώνες: Θετική σε κάνναβη η Ρίτσαρντσον, ελπίδα των ΗΠΑ για το χρυσό στα 100μ.- «Μην με κρίνετε, είμαι άνθρωπος»

Ολυμπιακοί αγώνες: Θετική σε κάνναβη η Ρίτσαρντσον, η ελπίδα των Αμερικανών για το χρυσό στα 100μ.- «Μην με κρίνετε, είμαι άνθρωπος» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον, η μεγάλη ελπίδα των Αμερικανών για το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. των Ολυμπιακών αγώνων βρέθηκε θετική σε κάνναβη και θα χάσει την κούρσα της «μίας ανάσας» στο Τόκιο. 

Η 21χρονη σπρίντερ βρέθηκε θετική σε κάνναβη κατά τη διάρκεια των αμερικανικών τράιλς στίβου, των αγώνων από τους οποίους επιλέχθηκε η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο Τόκιο στο συγκεκριμένο άθλημα. 

Μετά το θετικό δείγμα, ακυρώνεται η νίκη της στα 100 μ., κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τρέξει σε αυτό το αγώνισμα στους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς για να μπει κάποιος στην αμερικανική ομάδα πρέπει να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις στα τράιαλς. Η Ρίτσαρντσον έχει ακόμη ελπίδες να πάει στο Τόκιο, ως μέλος της ομάδας των 4Χ100 μέτρων. 

Η Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον τιμωρήθηκε με ένα μήνα αποκλεισμό, ποινή που λήγει στις 27 Ιουλίου. Τα αγωνίσματα του στίβου στο Τόκιο στις 30 Ιουλίου. Η κάνναβη είναι απαγορευμένη από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA). Αν ένας αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι η χρήση της ουσίας δεν σχετιζόταν με τις αθλητικές επιδόσεις, τότε επιβάλλεται ποινή τριών μηνών και όχι 2 ή 4 ετών όπως συνήθως για τις απαγορευμένες ουσίες. 

Αν ένας αθλητής είναι διατεθειμένος να περάσει από εγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας σε συνεργασία με την υπηρεσία αντιντόπινγκ της χώρας του, η ποινή μπορεί να μειωθεί στον ένα μήνα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ρίτσαρντσον. 

Μόλις είχε μάθει τον θάνατο της μητέρας της

Η Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κάνναβης στο Όρεγκον- όπου είναι νόμιμη- αφότου έμαθε από έναν δημοσιογράφο πως πέθανε πρόσφατα η βιολογική μητέρα της

«Θέλω να αναλάβω την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου. Ξέρω τι έκανα, ξέρω τι θα έπρεπε να κάνω. Ξέρω τι δεν επιτρέπεται να κάνω. Αλλά παρόλα αυτά πήρα αυτή την απόφαση. Δεν ψάχνω δικαιολογίες», δήλωσε στο NBC. 

Κατά τη διάρκεια των τράιαλς η 21χρονη είχε πει πως ένας δημοσιογράφος την ενημέρωσε πως η βιολογική μητέρα της πέθανε πρόσφατα. Αυτή η αποκάλυψη, σε συνδυασμό με την πίεση να μπει για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή ομάδα, την οδήγησε στην απόφαση να κάνει χρήση κάνναβης, εξήγησε στο NBC. 

«Το να ακούω αυτό από κάποιον απολύτως άγνωστο σίγουρα ήταν το έναυσμα. Ήταν σίγουρα σοκ. Ποιος είσαι εσύ που μου το λες αυτό; Χωρίς να τον προσβάλω, αυτός έκανε απλά τη δουλειά του. Αλλά σίγουρα με οδήγησε σε συναισθηματικό πανικό. Έπρεπε να βγω εκεί έξω, να αγωνιστώ για το όνειρό μου. Απλά τυφλωμένη από τα συναισθήματα και τον πόνο. Ξέρω ότι δεν μπορώ να κρύβομαι, οπότε κατά κάποιο τρόπο προσπαθούσα να κρύψω τον πόνο μου», δήλωσε η σπρίντερ. 

«Απλά θέλω να πω, μην με κρίνετε επειδή είμαι άνθρωπος. Είμαι σαν εσάς. Απλά τυχαίνει να τρέχω λίγο πιο γρήγορα», συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι το όνομά της δεν θα συνδεθεί ποτέ με απαγορευμένες ουσίες όπως τα στεροειδή. 

Όταν ρωτήθηκε αν ελπίζει να της δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες ως μέλος της ομάδας των 4Χ100 μέτρων, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στρέφει όλη την ενέργειά της στο «να διαχειριστώ αυτό που πρέπει για να γίνω καλά». «Αν μου επιτρέψουν να πάρω αυτή τη θέση για τους Ολυμπιακούς, θα είμαι ευγνώμων, αν όχι θα συγκεντρωθώ στον εαυτό μου», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι στα 21 της έχει μπροστά της ακόμη πολλούς Ολυμπιακούς αγώνες. 

Στα τράιαλς η Σα’Κάρι Ρίτσαρντσον κέρδισε στα 100 μ. με 10.86, επιβεβαιώνοντας ότι έχει σοβαρές ελπίδες για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Νωρίτερα φέτος είχε σημειώσει 10.72, για να γίνει η έκτη ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών στο αγώνισμα. 

Οι επιδόσεις της είχαν δημιουργήσει προσδοκίες ότι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο των 100 μ. μπορεί να καταλήξει ξανά σε αμερικανικά χέρια για πρώτη φορά μετά το 1996, όταν το είχε κατακτήσει η Γκέιλ Ντίβερς.  

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM