WTA: Αναστολή των τουρνουά στην Κίνα, λόγω της ανησυχίας για την Πενγκ Σουάι

WTA: Αναστολή των τουρνουά στην Κίνα, λόγω της ανησυχίας για την Πενγκ Σουάι Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η WTA ανακοίνωσε την αναστολή όλων των τουρνουά στην Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια της τενίστριας Πενγκ Σουάι

«Με την πλήρη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου, ανακοινώνω την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά της WTA στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής για το επαγγελματικό τένις γυναικών, Στιβ Σάιμον. 

«Δεν βλέπω πώς μπορώ να ζητήσω από τις αθλήτριές μας να αγωνιστούν εκεί όταν στην Πενγκ Σουάι δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσει ελεύθερα και κατά τα φαινόμενα έχει πιεστεί να αντικρούσει την καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είμαι επίσης πολύ ανήσυχος για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι παίκτριες και το προσωπικό, αν διεξάγουμε διοργανώσεις στην Κίνα το 2022», συμπλήρωσε. 

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια υποδειγματική αλλαγή στο πώς αθλητικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν την Κίνα. Στο παρελθόν, πολλές φορές έχουν κάνει πίσω σε συγκρούσεις με το Πεκίνο, με τον φόβο ότι μπορεί να χάσουν αυτή την τεράστια αγορά. 

«Σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι ελεύθερη και ασφαλής» 

Στις αρχές Νοεμβρίου η Πενγκ Σουάι με ανάρτηση στο Weibo κατήγγειλε ότι ο Ζανγκ Γκαολί, πρώην αντιπρόεδρος της Κίνας, την είχε αναγκάσει να κάνει σεξ μαζί του. Λίγη ώρα αργότερα, η ανάρτησή της διεγράφη. Όταν η 35χρονη τενίστρια δεν έκανε καμία δημόσια εμφάνιση για ημέρες, άρχισε η διεθνής ανησυχία για την ασφάλειά της και οι εκκλήσεις να διερευνηθούν οι καταγγελίες της.  

Στα τέλη Νοεμβρίου, κρατικά ΜΜΕ της Κίνας δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο της Πενγκ Σουάι. Όταν αυτά δεν έπεισαν, η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως η τενίστρια επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και ότι «είναι καλά και ασφαλής». Όμως, πολλοί επέκριναν την ΔΟΕ ότι επρόκειτο για ένα τέχνασμα για τις δημόσιες σχέσεις και πως ουσιαστικά έγινε συνεργός στην προπαγάνδα του Πεκίνου

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από το Πεκίνο ότι η τενίστρια είναι ασφαλής και καλά, η WTA επέμεινε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την 35χρονη. Από την αρχή της υπόθεσης, είχε απειλήσει με αναστολή των τουρνουά της Κίνας, βήμα στο οποίο προχώρησε τελικά τώρα. 

«Στους Κινέζους αξιωματούχους δόθηκε η ευκαιρία να σταματήσουν τη λογοκρισία, να αποδείξουν με τρόπο που μπορεί να επαληθευτεί ότι η Πενγκ Σουάι είναι ελεύθερη και μπορεί να μιλήσει χωρίς παρέμβαση ή εκφοβισμό και να ερευνήσουν την καταγγελία για σεξουαλική επίθεση με πλήρη, δίκαιο και διαφανή τρόπο», τόνισε ο Στιβ Σάιμον στην ανακοίνωσή του. 

Δυστυχώς, συνέχισε, η ηγεσία της Κίνας «δεν αντιμετώπισε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα με αξιόπιστο τρόπο. Ενώ ξέρουμε τώρα πού βρίσκεται η Πενγκ Σουάι, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι ελεύθερη, ασφαλής και δεν υπόκειται σε λογοκρισία, εξαναγκασμό και εκφοβισμό». 

Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, υπογράμμισε ο επικεφαλής της WTA. «Αν οι ισχυροί άνθρωποι μπορούν να καταστέλλουν τις φωνές των γυναικών και να κρύβουν κάτω από το χαλί τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, τότε τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η WTA- η ισότητα για τις γυναίκες- θα υποστεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Δεν μπορώ και δεν πρόκειται να επιτρέψω να συμβεί αυτό στην WTA και τις παίκτριές της», υπογράμμισε.  

Τενίστες στηρίζουν την WTA

Τη στήριξή τους στην απόφαση της WTA εξέφρασαν νυν και πρώην κορυφαίοι τενίστες, που το τελευταίο διάστημα έκαναν «εκστρατεία» με αναρτήσεις και δηλώσεις υπέρ της Πενγκ Σουάι. 

«Επικροτώ τον Στιβ Σάιμον και την ηγεσία της WTA για την υιοθέτηση μιας ισχυρής στάσης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και όλο τον κόσμο», σχολίασε η Μπίλι Τζιν Κινγκ. «Η WTA είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπερασπιζόμενη τις παίκτριές μας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το γυναικείο τένις είναι ηγέτης στον γυναικείο αθλητισμό», συμπλήρωσε. 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τη στάση της WTA και πρόσθεσε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Επαγγελματιών Τενιστών- της οποίας είναι συνιδρυτής- ζητούν σαφήνεια για το τι συμβαίνει. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες και πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ γενναία και θαρραλέα στάση της WTA», συμπλήρωσε. 

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα επίσης χαρακτήρισε γενναία τη στάση της WTA για το γεγονός ότι βάζει τις αρχές πάνω από τα χρήματα και ορθώνει το ανάστημα για τις γυναίκες. Παράλληλα έριξε το μπαλάκι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που έχει επικριθεί σφοδρά για τη στάση της στην υπόθεση με την Κινέζα τενίστρια. «Τώρα τι λες ΔΟΕ; Μέχρι τώρα μετά βίας σε ακούω», έγραψε σε ανάρτησή της. 

Υποστήριξη εξέφρασαν και χρήστες των social media στην Κίνα. «Η WTA οδηγείται από τον φεμινισμό, τόσο πιο δυνατή από την ΔΟΕ», έγραψε χρήστης του Weibo. «Η WTA είναι τόσο ανυποχώρητη. Όσο τη φιμώνουν, τόσο περισσότερο θέλει να μιλήσει. Γιατί ο άνδρας δεν έχει συλληφθεί ακόμη;», έγραψε άλλος, προφανώς αναφερόμενος στον Ζανγκ Γκαολί. Αργότερα, αναρτήσεις όπως αυτές διαγράφησαν. 

Αναστολή και μετά το 2022 

Την τελευταία δεκαετία η WTA έκανε μεγάλες επενδύσεις στην κινεζική αγορά. Στη σεζόν του 2019 η Κίνα φιλοξένησε εννέα τουρνουά, μεταξύ άλλων το WTA Finals. Η απόφαση αναστολής των τουρνουά στη χώρα θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές απώλειες για την WTA. 

Όμως, ο Στιβ Σάιμον ξεκαθάρισε ότι η αναστολή μπορεί να ισχύσει και μετά το 2022. «Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο σωστό σημείο αλλά είμαστε έτοιμοι- αν συνεχιστεί αυτό- να μην επιχειρούμε στην περιοχή», δήλωσε στο Associated Press. 

Τα αιτήματα παραμένουν ίδια, τόνισε. Η WTA θέλει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την τενίστρια, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι «είναι πραγματικά ασφαλής και ελεύθερη και δεν έχει λογοκριθεί, εκφοβιστεί ή οτιδήποτε τέτοιο», Επίσης, απαιτεί πλήρη, διαφανή και χωρίς καμία λογοκρισία έρευνα για τις καταγγελίες της τενίστριας. 

Η αναστολή σημαίνει ότι τα τουρνουά θα διεξαχθούν τελικά στην Κίνα αν το Πεκίνο ικανοποιήσει τα αιτήματα της WTA. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. 

«Μπορώ μόνο να φανταστώ τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει αυτή τη στιγμή η Πενγκ. Ελπίζω να ξέρει ότι τίποτα από αυτά δεν είναι δικό της λάθος και ότι παραμένουμε πολύ υπερήφανοι για το εξαιρετικό θάρρος που έχει δείξει σε όλο αυτό», δήλωσε ο Σάιμον. 

Αλλά, συνέχισε, η WTA δεν μπορεί να εγκαταλείψει αυτή την υπόθεση. Γιατί αν έκανε κάτι τέτοιο «θα λέγαμε στον κόσμο ότι είναι ΟΚ να μην αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές επιθέσεις με τη σοβαρότητα που απαιτείται. Και αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε». 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM