Ηχηρό μήνυμα κατά της της σεξουαλικοποίησης του αθλήματός τους και υπέρ της επιλογής τής εμφάνισής τους έστειλαν οι Γερμανίδες αθλήτριες της γυμναστικής που εμφανίστηκαν με ολόσωμα κορμάκια στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο


Κάποιες από αυτές είχαν φορέσει παρόμοιες φόρμες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νωρίτερα εντός 2021, με τη Σάρα Βος να διαμηνύει πως εκείνη και οι συναθλήτριές της θέλουν τα νεότερα κορίτσια να νιώθουν ασφαλή στο άθλημα

 

Έτσι, στους προκριματικούς αγώνες της Κυριακής, η Βος και οι γυμνάστριες Παουλίνε Σέφερ-Μπετζ, Ελίζαμπετ Ζάιτς και Κιμ Μπούι εμφανίστηκαν με ασπρο-κόκκινα κορμάκια που κάλυπταν τα πόδια τους έως τους αστραγάλους. 


«Θέλαμε να δείξουμε πως κάθε γυναίκα, η οποιαδήποτε, θα έπρεπε να αποφασίζει τι να φορέσει» ανέφερε η τρις Ολυμπιονίκης Ζάιτς ενώ η 21χρονη συναθλήτριά της Βος διευκρίνισε: «Όσο μεγαλώνεις ως γυναίκα, είναι κάπως δύσκολο να συνηθίζεις το νέο σου σώμα κατά κάποιο τρόπο. Θέλαμε να διασφαλίσουμε πως όλοι νιώθουν άνετα και να δείξουμε πως μπορούν να φορέσουν ό,τι θέλουν και να δείχνουν υπέροχες, να νιώθουν υπέροχα, είτε πρόκειται για μακρύ κορμάκι είτε για κοντό». 


Τα κορμάκια που καλύπτουν σε όλο τους το μήκος τα πόδια επιτρέπονται στις διεθνείς διοργανώσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα φορούσαν συνήθως αθλήτριες για θρησκευτικούς λόγους. 


Ενώ οι άνδρες γυμναστές φορούν είτε χαλαρά σορτσάκια είτε μακριά κολάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια σε πολλά αθλήματα της γυμναστικής υποχρεούνται από τους κανονισμούς των ομοσπονδιών να φορούν κορμάκια εφαρμοστά και κοντά. 


Πρόκειται για τους πρώτους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το μέγα-σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Λάρι Νάσαρ, τον πρώην γιατρό της ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αθλητριών και παιδική πορνογραφία.  Μεταξύ των πολλών θυμάτων του ήταν και Ολυμπιονίκες, περιλαμβανομένης και της Σιμόν Μπάιλς. 

 

Με πληροφορίες από BBC/DW/Washington Post