Σεμπάστιαν Φέτελ: Ένας ανοιχτά γκέι οδηγός θα ήταν ευπρόσδεκτος στη Formula 1

Σεμπάστιαν Φέτελ: Ένας ανοιχτά γκέι οδηγός θα ήταν ευπρόσδεκτος στη Formula 1 Facebook Twitter
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο Γκραν πρι της Ουγγαρίας (Φωτ.: Getty Images)
0

Η Formula 1 θα καλωσόριζε έναν ανοιχτά γκέι οδηγό, εκτίμησε ο Σεμπάστιαν Φέτελ και τόνισε ότι κάτι τέτοιο- αν συμβεί για πρώτη φορά- θα βοηθήσει στην εξάλειψη της προκατάληψης στο άθλημα.  

Ο Γερμανός οδηγός της Aston Martin, τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, έχει μιλήσει πολλές φορές υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Επίσης, έχει εμφανιστεί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου σε Γκραν πρι τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στη Σαουδική Αραβία, για να δείξει την υποστήριξή του σε αυτή την κοινότητα. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Attitude, ο Φέτελ ρωτήθηκε αν η Formula 1 θα υποδεχόταν έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο οδηγό. 

«Ναι το πιστεύω. Ίσως αυτό δεν θα ίσχυε στο παρελθόν, αλλά τώρα πιστεύω ότι ένας γκέι οδηγός θα ήταν ευπρόσδεκτος και ορθώς. Νιώθω ότι ένας ομοφυλόφιλος οδηγός θα βοηθούσε να επιταχυνθεί η εξάλειψη της προκατάληψης και να ωθήσει το άθλημά μας σε μια καλύτερη κατεύθυνση», απάντησε. 

Η Formula 1, σημείωσε, ένα ένα πολύ δημοφιλές άθλημα σε όλο τον κόσμο, καθώς σχετίζεται με κάτι που κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι. «Παρότι η οδήγηση είναι από μόνη της δυναμική, λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποια μέλη της κοινότητά της είναι πολύ αργά, σχεδόν στατικά, σε ό,τι αφορά στην πρόοδο», επεσήμανε. 

«Αλλά η πρόοδος είναι αναπόφευκτη. Τα αυτοκίνητα άλλαξαν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Οι οδηγοί έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν, ξανά προς το καλύτερο. Οπότε έχω ελπίδα και για αυτό θα καλωσόριζα απολύτως έναν γκέι οδηγό στην Formula 1. Πιστεύω και ελπίζω ότι το άθλημά μας θα είναι έτοιμο για αυτό», συμπλήρωσε ο Φέτελ. 

Από το 2007- όταν μπήκε στον κόσμο της Formula 1- ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο είναι διαφορετικό σε σύγκριση με τότε το άθλημα. «Πάντα υπήρχαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα στη Formula 1, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους ή να πω αν ένιωθαν ότι έπρεπε να κρύβονται ή όχι. Σίγουρα, το γεγονός ότι ο κόσμος έχει ανοιχτεί τους έχει βοηθήσει να κάνουν coming out. Οπότε βελτιώνεται και τώρα βλέπεις λίγους μηχανικούς που νιώθουν ότι μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί», συμπλήρωσε. 

Όμως, τόνισε, «υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη συμπερίληψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όχι μόνο σε όρους σεξουαλικότητας αλλά και ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας γυναίκες, μαύρους ανθρώπους, ΑμεΑ κτλ.». Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια, υπογράμμισε και τόνισε: «Πρέπει να δράσουμε, αντί απλά να μιλάμε για αυτό». 

Παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει ακούσει ανθρώπους του αθλήματος να μιλούν αρνητικά για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και την κοινότητα. Πάντα, πρόσθεσε, ένιωθε ότι αυτό ήταν λάθος, αλλά σήμερα νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά για να μιλήσει ανοιχτά για αυτό, ώστε να σταματήσει τέτοια σχόλια. «Η ομοφοβία είναι προκατάληψη και η προκατάληψη είναι λάθος. Είναι πραγματικά τόσο απλό», υπογράμμισε. 

Σεμπάστιαν Φέτελ: Ένας ανοιχτά γκέι οδηγός θα ήταν ευπρόσδεκτος στη Formula 1 Facebook Twitter

«Ποιος όρισε τα κριτήρια; Ποιος αποφασίζει;» 

Τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει τους τυχόν ομοφυλόφιλους οδηγούς να μην κάνουν coming out; Τα στερεότυπα, απάντησε ο Φέτελ. 

«Οι λόγοι μπορεί να είναι παρόμοιοι με την κατάσταση σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο. Η παλιά εικόνα ενός ποδοσφαιριστή ή ενός οδηγού ως “ήρωα” που θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια. Αλλά τα κριτήρια συχνά είναι απλά λάθος. Ποιος τα όρισε; Ποιος αποφασίζει;», τόνισε. 

«Για παράδειγμα “οι άνδρες δεν κλαίνε” ή “μην δείχνεις αδυναμία”. Πώς συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο αυτά τα στερεότυπα με τις επιδόσεις μας; Γιατί η κοινωνία ακόμη ντροπιάζει κάποιον που παραδέχεται μια αδυναμία ή μια αποτυχία; Για εμένα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Απαιτεί τεράστιο θάρρος για να δείξεις τον πραγματικό εαυτό σου αντί να κρύβεσαι πίσω από ένα προσωπείο βασισμένο στο τι περιμένουν οι άνθρωποι. Θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και να καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα των ανθρώπων μας έκανε να εξελιχθούμε», υπογράμμισε ο Γερμανός οδηγός. 

«Για εμένα είναι πολύ απλό. Πώς μπορεί οποιοσδήποτε να πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσει σε κάποιον άλλον πώς πρέπει να ζήσει ή ποιον να αγαπήσει; Η απάντηση είναι: δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Χαίρομαι που υπερασπίζομαι αυτή την αρχή», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. 

Ερωτηθείς αν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν επηρεάσει τη ζωή του, απάντησε: «Το αν συμπαθώ κάποιον δεν έχει καμία σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή το χρώμα του δέρματός του. Τους βλέπω όλους ως ίσους. Αλλά οι ιστορίες ανθρώπων και το πώς αντιμετώπισαν την καταπίεση, σίγουρα με έχουν επηρεάσει, συνειδητά και υποσυνείδητα». 

Ως οδηγός της Formula 1, αναγκάζεται να αγωνίζεται σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ή ακόμη και διώκουν τα μέλη της. Τόνισε όμως ότι το να απείχε από αυτούς τους αγώνες δεν θα βοηθούσε σε κάτι. 

«Καμία χώρα δεν είναι τέλεια. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, υπάρχουν κάποιες που πηγαίνουμε οι οποίες είναι πολύ πιο σκληρές από άλλες. Θα μπορούσαμε να αρνηθούμε να αγωνιστούμε σε αυτές τις χώρες. Και μετά τι; Αν δεν αγωνιζόμασταν εκεί, δεν θα είχαμε τη δύναμη να κάνουμε οποιαδήποτε θετική διαφορά. Αγωνιζόμενοι σε αυτές τις χώρες και ευγενικά, αλλά αποφασιστικά, υπερασπίζοντας αυτές τις αξίες και τις αρχές που είναι σημαντικές για εμάς, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν θετικό αντίκτυπο», επεσήμανε. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM