Ο Λαμίν Ντιάκ, ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου που καταδικάστηκε για διαφθορά πέρυσι, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, στο σπίτι του στη Σενεγάλη. 

 

Πρώην πολιτικός, ο Ντιάκ ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου- τότε IAAF, πλέον World Athletics- από το 1999 έως το 2015. Αργότερα, κρίθηκε ένοχος ότι εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής κλίκας που συγκάλυψε το σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας. 

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου- στο οποίο ενεπλάκη και ο γιος του- απέσπασαν εκβιαστικά 3,8 εκατομμύρια δολάρια από Ρώσους αθλητές, προκειμένου να καλύψουν τα θετικά τους δείγματα, ώστε εκείνοι να μπορέσουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.  

 

Γαλλικό δικαστήριο τον καταδίκασε πέρυσι σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τα δύο με αναστολή, αλλά δεν φυλακίστηκε ποτέ. Παρέμεινε σε κατ’οίκον περιορισμό και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης. 

 

Τον περασμένο Μάιο ο Ντιάκ επέστρεψε στην πατρίδα του, στη Σενεγάλη, όταν τοπική ποδοσφαιρική ομάδα κατέλαβε την εγγύηση ύψους 600.000 δολαρίων προκειμένου να του επιτραπεί να φύγει από τη Γαλλία. 

 

«Πέθανε στο σπίτι περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα, από φυσικά αίτια», δήλωσε στο Reuters ο γιος του, Πάπα Μασάτα Ντιάκ. Ο ίδιος, που εργαζόταν ως σύμβουλος μάρκετινγκ της IAAF, επίσης έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών ερήμην, όσο βρισκόταν στη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον δικαστή, 15 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς εταιρειών του, από διάφορα συμβόλαια που διαπραγματεύτηκε η ΙΑΑF, όσο ο πατέρας του ήταν πρόεδρός της. 

 

Επίσης, πατέρας και γιος συνδέθηκαν με δωροδοκίες από Βραζιλιάνους αξιωματούχους προκειμένου να πάρει το Ρίο ντε Τζανέιρο τη διοργάνωση του 2016. 

 

Με πληροφορίες από Guardian, AP