Πέθανε ο Λαμίν Ντιάκ, ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου

Disgraced world athletics chief Lamine Diack dies aged 88 Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Λαμίν Ντιάκ, ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου που καταδικάστηκε για διαφθορά πέρυσι, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, στο σπίτι του στη Σενεγάλη. 

Πρώην πολιτικός, ο Ντιάκ ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου- τότε IAAF, πλέον World Athletics- από το 1999 έως το 2015. Αργότερα, κρίθηκε ένοχος ότι εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής κλίκας που συγκάλυψε το σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου- στο οποίο ενεπλάκη και ο γιος του- απέσπασαν εκβιαστικά 3,8 εκατομμύρια δολάρια από Ρώσους αθλητές, προκειμένου να καλύψουν τα θετικά τους δείγματα, ώστε εκείνοι να μπορέσουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.  

Γαλλικό δικαστήριο τον καταδίκασε πέρυσι σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τα δύο με αναστολή, αλλά δεν φυλακίστηκε ποτέ. Παρέμεινε σε κατ’οίκον περιορισμό και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης. 

Τον περασμένο Μάιο ο Ντιάκ επέστρεψε στην πατρίδα του, στη Σενεγάλη, όταν τοπική ποδοσφαιρική ομάδα κατέλαβε την εγγύηση ύψους 600.000 δολαρίων προκειμένου να του επιτραπεί να φύγει από τη Γαλλία. 

«Πέθανε στο σπίτι περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα, από φυσικά αίτια», δήλωσε στο Reuters ο γιος του, Πάπα Μασάτα Ντιάκ. Ο ίδιος, που εργαζόταν ως σύμβουλος μάρκετινγκ της IAAF, επίσης έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών ερήμην, όσο βρισκόταν στη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον δικαστή, 15 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς εταιρειών του, από διάφορα συμβόλαια που διαπραγματεύτηκε η ΙΑΑF, όσο ο πατέρας του ήταν πρόεδρός της. 

Επίσης, πατέρας και γιος συνδέθηκαν με δωροδοκίες από Βραζιλιάνους αξιωματούχους προκειμένου να πάρει το Ρίο ντε Τζανέιρο τη διοργάνωση του 2016. 

Με πληροφορίες από Guardian, AP

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM