To Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας θέλει να βάλει τους τρανς μποξέρ σε ξεχωριστή κατηγορία

World Boxing Council to put trans boxers in separate category after ban on fighting cis athletes Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας (WBC) σχεδιάζει να εισαγάγει μια ξεχωριστή κατηγορία για τρανς αθλητές το 2023.  

Το διεθνές διοικητικό όργανο θα καλέσει τα τρανς άτομα που ασχολούνται με το άθλημα για να αγωνιστούν σε ένα τουρνουά στο οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά transgender μαχητές.   

Σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσίευσε ο ιστότοπος Pinknews.gr, οι τρανς άνδρες θα μπορούν να αγωνίζονται μόνο εναντίον άλλων τρανς ανδρών και το αντίστροφο. Οι τρανς μαχητές δεν θα επιτρέπεται να αγωνίζονται ενάντια σε cisgender άτομα σε αυτά τα τουρνουά και τους αγώνες.   

Ο πρόεδρος του WBC Mauricio Sulaiman δήλωσε στην Telegraph ότι το διοικητικό όργανο σχεδιάζει να «απευθύνει παγκόσμια πρόσκληση» για τρανς πυγμάχους το 2023. Πρόσθεσε ότι το WBC θα εξετάσει τη δημιουργία πρωτοκόλλων, θα ξεκινήσει μια διαβούλευση και «πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα και ένα τουρνουά» για τρανς αθλητές. 

«Είναι η ώρα να το κάνουμε αυτό και το κάνουμε αυτό για λόγους ασφάλειας και ένταξης», υποστήριξε. «Ήμασταν πρωτοπόροι στους κανόνες για τη γυναικεία πυγμαχία, οπότε οι κίνδυνοι ενός άνδρα που παλεύει με μια γυναίκα δεν θα αποτελέσουν ζήτημα ποτέ, εξαιτίας όσων (σ.σ κανονισμών) θα θέσουμε σε εφαρμογή».

World Boxing Council to put trans boxers in separate category after ban on fighting cis athletes Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Ο Sulaiman δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ένας «άνδρας να μάχεται μια γυναίκα», ανεξάρτητα από το αν είναι cisgender ή transgender, «δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτό». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία γκρίζα ζώνη γύρω από αυτό» και ότι το διοικητικό όργανο θέλει να «προχωρήσει σε αυτό με διαφάνεια, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις». 

«Δημιουργούμε ένα σύνολο κανόνων και δομών ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πυγμαχία των τρανς, όπως τους αξίζει πλήρως, αν θέλουν να πυγμαχήσουν», δήλωσε. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι υπάρχουν εκεί έξω, αλλά ανοίγουμε μια διαδικασία καθολικής εγγραφής το 2023, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τους πυγμάχους που υπάρχουν εκεί έξω - και θα ξεκινήσουμε από εκεί».

Τον Αύγουστο, το WBC εξέδωσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που ουσιαστικά απαγόρευε στους τρανς πυγμάχους να αγωνίζονται λόγω «σοβαρών ανησυχιών για την υγεία και την ασφάλεια». 

Ο διεθνής επαγγελματικός οργανισμός πυγμαχίας δήλωσε ότι «υποστηρίζει σταθερά και απερίφραστα τα δικαιώματα των transgender και αναγνωρίζει την «ταυτότητα φύλου» των αθλητών.

Όμως, το WBC δήλωσε ότι ούτε οι τρανς γυναίκες ούτε οι τρανς άνδρες θα μπορούσαν να αγωνιστούν εναντίον αθλητών cis, καθώς θα ήταν «άδικο», επειδή «ένας αγώνας μαχητικού αθλήματος πρέπει να γίνεται μεταξύ δύο ισάξιων ανταγωνιστών». 

Οι αποφάσεις σχετικά με το αν τα τρανς άτομα θα πρέπει να μπορούν να αγωνίζονται σε επαγγελματικά αθλήματα έχουν αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης, με φόντο τον σεβασμό των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων τα τελευταία χρόνια.   Η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA), η Αγγλική Ένωση Ποδοσφαίρου Ράγκμπι και η Ιρλανδική Ένωση Ποδοσφαίρου Ράγκμπι, μεταξύ άλλων, έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τα τρανς άτομα, όπως σχολιάζει και ο ιστότοπος για ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, pinknews.com.  

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντετοκούνμπο: «Απαράδεκτο να με βρίζει ο πατέρας του Χάλιμπερτον»

Αθλητισμός / Αντετοκούνμπο: Όταν έρχεσαι από το τίποτα και δουλεύεις όλη σου τη ζωή, είσαι ταπεινός

«Η μητέρα μου όταν πήραμε το πρωτάθλημα, φοβόταν να μπει στο γήπεδο για να με αγκαλιάσει» δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σχολιάζοντας το επεισόδιο με τον πατέρα του Χάλιμπερτον
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Μπέλιτσικ: Η 24χρονη κοπέλα του κορυφαίου προπονητή και το στιγμιότυπο

Αθλητισμός / Η 24χρονη σύντροφος του Μπιλ Μπέλιτσικ παρεμβαίνει σε συνέντευξη: «Δεν μιλάμε γι' αυτό»

Αν και βρισκόταν εκτός πλάνου, η Τζόρντον Χάντσον παρενέβη όταν έκρινε πως ο 73χρονος κορυφαίος προπονητής δεν έπρεπε να απαντήσει σε συγκεκριμένη ερώτηση για τη σχέση τους
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακός - Ρεαλ Μαδρίτης 77 - 71:

Αθλητισμός / Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 77 - 71: Με χαρακτήρα και άμυνα στο 2-0 και αγκαλιά με το Final Four

Ο Ολυμπιακός έκανε αποφασιστικό βήμα προς την πρόκριση στο Final Four της EuroLeague, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 77 - 71 στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κάνοντας το 2-0 στη σειρά των playoffs
LIFO NEWSROOM