Διπλή θα είναι η ελληνική παρουσία στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, καθώς τόσο η Κατερίνα Στεφανίδη όσο και η Νικόλ Κυριακοπούλου προκρίθηκαν έπειτα από έναν περιπετειώδη προκριματικό. 

 

Ο αγώνας διακόπηκε για αρκετή ώρα, λόγω της βροχής που έπεφτε στο Τόκιο. Όταν επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, πολλές αθλήτριες δυσκολεύτηκαν εξαιτίας των συνθηκών. Ανάμεσά τους η τρίτη Ελληνίδα επικοντίστρια, Ελένη Πόλακ, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί. 

 

Η Νικόλ Κυριακοπούλου πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 4,25 μ., 4,40 μ. και 4,55 μ., προτού διακοπεί ο προκριματικός λόγω της βροχής. 

 

Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν από τις άτυχες, καθώς επιχείρησε το πρώτο της άλμα στον αγώνα, στα 4,55μ., μετά τη διακοπή. Αν και δεν τα κατάφερε στην πρώτη προσπάθεια, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης πέρασε αυτό το ύψος με τη δεύτερη. 

 

Τελικά ο πήχης δεν ανέβηκε στα 4,70 μ., που αποτελούσε το όριο πρόκρισης. Αντίθετα, αποφασίστηκε να μπουν στον τελικό οι 15 αθλήτριες που πέρασαν τα 4,55 μ., ανάμεσά τους και οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες. 

 

Από την άλλη, η Ελένη Πόλακ πέρασε τα 4,40 μ., αλλά δεν τα κατάφερε στα 4,55 μ., εμφανώς επηρεασμένη από τις κακές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τελικού. 

 

Το μεγάλο θύμα του προκριματικού ήταν η Σάντι Μόρις. Η Αμερικανίδα, δεύτερη πίσω από την Στεφανίδη στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 και κάτοχος τεσσάρων μεταλλίων σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, φάνηκε να τραυματίζεται όταν σε μία προσπάθειά της έσπασε το κοντάρι της. Αν και προσπάθησε στη συνέχεια, δεν κατάφερε να περάσει τα 4,55 μ. και αποκλείστηκε.