Ολυμπιακοί αγώνες: «100% σίγουρη» ότι θα διεξαχθούν δηλώνει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής

Ολυμπιακοί αγώνες: «100% σίγουρη» ότι θα διεξαχθούν δηλώνει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η πρόεδρος του Τόκιο 2020 δήλωσε ότι είναι «100%» βέβαιη ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν, προειδοποίησε όμως ότι σε περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού δεν θα υπάρχουν θεατές.

 

Πενήντα ημέρες απομένουν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων- στις 23 Ιουλίου- και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και το 80% των πολιτών στην Ιαπωνία θέλουν να αναβληθεί εκ νέου η διοργάνωση, ή να ματαιωθεί.

 

Εκτός από τις αντιδράσεις των πολιτών, χθες ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας δήλωσε ότι «δεν είναι φυσιολογικό» να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες εν μέσω πανδημίας. Στο μεταξύ, περιοχές της Ιαπωνίας- ανάμεσά τους και το Τόκιο- είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έως τις 20 Ιουνίου.

 

Όμως, η Σέικο Χασιμότο τοποθέτησε στο «100%» τις πιθανότητες διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων. «Το ερώτημα είναι αυτή τη στιγμή πώς θα έχουμε ακόμη πιο ασφαλείς Αγώνες. Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το πώς θα ελέγξουμε και θα διαχειριστούμε τη ροή ανθρώπων», συμπλήρωσε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, μιλώντας στο BBC.

 

Πάντως, προειδοποίησε ότι αν υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, που θα ισοδυναμεί με «κρίση ή επείγουσα κατάσταση», τότε «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για Ολυμπιακούς αγώνες χωρίς θεατές».

 

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν θα έχουν θεατές από το εξωτερικό. Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στους κατοίκους της Ιαπωνίας να βρεθούν στις κερκίδες αναμένεται μετά τις 20 Ιουνίου, όταν θα λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο.

 


Σε άλλες δηλώσεις της, στην εφημερίδα Nikkan Sports, η Χασιμότο ξεκαθάρισε ότι η εκ νέου αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων δεν είναι επιλογή.

 

«Αν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές καταστάσεις και οι αποστολές από τις περισσότερες χώρες δεν μπορούν να έρθουν, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τους Αγώνες. Αλλά, αν δεν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ακυρωθούν», ξεκαθάρισε.

 

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να μην επιτραπεί στις ομάδες κάποιων χωρών να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, η Χασιμότο απάντησε στο ΒΒC ότι αυτό το αποφασίζει η κυβέρνηση. «Σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν μπορεί να έρθει στην Ιαπωνία επειδή δεν πληρεί τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να ακούσουμε την άποψη της ΔΟΕ για αυτό», συμπλήρωσε.

 

«Να είστε υπεύθυνοι»



Στο μεταξύ, εν μέσω του αρνητικού κλίματος, συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Ιαπωνία. Με την αφορμή του ορόσημου των 50 ημερών για την τελετή έναρξης, η οργανωτική επιτροπή παρουσίασε λεπτομέρειες για τις απονομές μεταλλίων, που θα γίνουν σε βάθρα από ανακυκλωμένο πλαστικό, αλλά και τη μουσική που θα ακούγεται σε αυτές τις τελετές.

 

 

 

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι με τα μέτρα πρόληψης για τις μολύνσεις, οπότε να αισθανθείτε ασφαλείς ερχόμενοι στην Ιαπωνία», ήταν το μήνυμα της Χασιμότο προς τους αθλητές, ενώ συμπλήρωσε: «Για να αισθανθεί και η Ιαπωνία ασφαλής καθώς θα σας υποδέχεται, να είστε υπεύθυνοι και να ακολουθείτε τους κανόνες».



Στο μεταξύ οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι έχουν παραιτηθεί περίπου 10.000 από τους 80.000 εθελοντές των Ολυμπιακών αγώνων, για διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς το έκαναν λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό, άλλοι παραιτήθηκαν μετά τα σεξιστικά σχόλια του πρώην προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι. Πάντως, οι διοργανωτές επιμένουν ότι οι παραιτήσεις δεν θα επηρεάσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες.



Με πληροφορίες από BBC, AFP

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM