ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Ολυμπιακό Στάδιο: Πέντε αξέχαστες sold-out αναμετρήσεις στο Champions League

Ολυμπιακό Στάδιο: Πέντε αξέχαστες sold out αναμετρήσεις στο Champions League Facebook Twitter
Το ιστορικό στάδιο αναμένεται να είναι κατάμεστο, με την πώληση των 60.000 εισιτηρίων να μας ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν.
0


Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μια ανάσα από την είσοδό του στους ομίλους του Champions League, έπειτα από 12 χρόνια.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έχοντας πρώτα ξεπεράσει τα εμπόδια των Ντνίπρο και Μαρσέιγ, δίνει σήμερα (29/8, 22:00) την τελευταία της μάχη απέναντι στην πορτογαλική Μπράγκα με μοναδικό στόχο ένα εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ένα βήμα πριν από την επιστροφή τους στα αστέρια, οι πράσινοι επιστρέφουν και στην κατά τα άλλα γνώριμη έδρα του Ολυμπιακού Σταδίου, καθώς το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές καταλληλότητας της UEFA. Το ιστορικό στάδιο αναμένεται να είναι κατάμεστο, με την πώληση των 60.000 εισιτηρίων να μας ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν.

Ένα βήμα πριν από την επιστροφή τους στα αστέρια, οι πράσινοι επιστρέφουν και στην κατά τα άλλα γνώριμη έδρα του Ολυμπιακού Σταδίου, καθώς το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές καταλληλότητας της UEFA.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαικές αναμετρήσεις στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.

17/4/1996: Παναθηναϊκός - Άγιαξ 0-3 (73.529)

Ολυμπιακό Στάδιο: Πέντε αξέχαστες sold out αναμετρήσεις στο Champions League Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Παναθηναϊκού - Άγιαξ το 1996 στο ΟΑΚΑ.

Μέχρι και σήμερα αποτελεί την αναμέτρηση με τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στη χώρα. Σχεδόν 74.000 οπαδοί του τριφυλλιού κατέκλεισαν το Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσουν από κοντά τον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League απέναντι στον Άγιαξ. Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από το μεγάλο διπλό του Άμστερνταμ (0-1) στις αρχές του μήνα και φιλοδοξούσε να βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του στον τελικό του θεσμού.

Πράσινες σημαίες, καπνογόνα και πλημμυρισμένοι διάδρομοι αποτύπωσαν στον φακό της εποχής τον ενθουσιασμό που επικρατούσε. Δυστυχώς για τους πράσινους, η εκρηκτική ατμόσφαιρα δεν συνδυάστηκε και με πρόκριση. Το γκολ του Λιτμάνεν στο 4' έκοψε από νωρίς τα φτερά των γηπεδούχων, με τα επόμενα δύο (Λιτμάνεν 77', Βούτερ 88') να στέλνουν τον ολλανδικό σύλλογο στον τελικό.

21/10/1998: Ολυμπιακός - Άγιαξ 1-0 (73.208)

Δύο χρόνια μετά το ιστορικό ρεκόρ της 17ης Απριλίου, ήταν η σειρά των οπαδών του Ολυμπιακού να «πλημμυρίσουν» το Ολυμπιακό Στάδιο. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπιζαν τον Άγιαξ για τη Φάση των Ομίλων του Champions League, με τους Ολλανδούς να αντικρίζουν και πάλι ένα στάδιο-καμίνι. Παρά το ανυπόφορο κρύο εκείνης της βραδιάς, ο κόσμος του Ολυμπιακού δημιούργησε ένα μοναδικό κλίμα, ωθώντας την ομάδα του στη νίκη.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Αλέξης Αλεξανδρής (38'), ο οποίος, σκοράροντας ανήμερα των γενεθλίων του, έκανε «το καλύτερο δώρο στον εαυτό του και στην ομάδα του», όπως χαρακτηριστικά μεταδόθηκε και από την τηλεόραση. Οι Πειραιώτες ήταν ανώτεροι καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, χάνοντας μάλιστα σωρεία ευκαιριών. Το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου παρέμεινε μέχρι το τέλος, με τους ερυθρόλευκους να σημειώνουν μια ιστορική νίκη, παρουσία 73.000 θεατών.

8/11/2000: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 3-1 (66.810)

Ολυμπιακό Στάδιο: Πέντε αξέχαστες sold out αναμετρήσεις στο Champions League Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Παναθηναϊκού - Γιουβέντους το 2000 στο ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακό Στάδιο σημαίνει μοναδικές ευρωπαϊκές βραδιές. Αυτό επιβεβαιώθηκε και την 8η Νοεμβρίου του 2000, όταν η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη υπέταξε με 3-1 τη Γιουβέντους του Κάρλο Αντσελότι. Οι πράσινοι χρειάζονταν νίκη για να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, κάτι το οποίο και πέτυχαν με θριαμβευτικό τρόπο. Το ντελίριο στις κερκίδες ξεκίνησε από νωρίς, με το εκπληκτικό γκολ του Σόουζα στο 7' να αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για την εξέλιξη του αγώνα.

Τι κι αν ο Ιντζάγκι κατάφερε να ισοφαρίσει στο 24', οι παίκτες του τριφυλλιού έπαιζαν μόνο για ένα αποτέλεσμα. Με τα γκολ του Μπασινά (58') και του Βαζέχα (65') στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους «8» του Champions League, γράφοντας εκείνο το βράδυ στο «Σπύρος Λούης» ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του.

15/9/1999: Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 (70.849)

Ολυμπιακό Στάδιο: Πέντε αξέχαστες sold out αναμετρήσεις στο Champions League Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Ρεάλ Μαδρίτης το 1999 στο ΟΑΚΑ.

Μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, 70.000 φίλοι του «Θρύλου» γέμισαν κάθε γωνιά του Ολυμπιακού Σταδίου για τον αγώνα με την πανίσχυρη Ρεάλ. Ήταν η πρώτη αγωνιστική του Champions League και οι ερυθρόλευκοι ξεκινούσαν τη σεζόν με υψηλές προσδοκίες, λόγω των προηγούμενων ενθαρρυντικών επιδόσεων. Η σκληροτράχηλη ομάδα του Μπάγιεβιτς, με σύμμαχο την ψυχωμένη εξέδρα, κατάφερε να αποσπάσει μια «χρυσή» ισοπαλία κόντρα σε παίκτες όπως ο Ραούλ, ο Ρομπέρτο Κάρλος και ο Μοριέντες.

Οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι έγιναν μάρτυρες μιας επικής αναμέτρησης, όπου οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν μέσα σε σε τρία λεπτά το 1-2 του ημιχρόνου (Τζιοβάνι 11', Σάβιο 24', Ρ. Κάρλος 32', Τζιοβάνι 64', Ζάχοβιτς 67'). Παρά τις μεγάλες προσπάθειες, οι Πειραιώτες ισοφαρίστηκαν στο 80' από τον Ραούλ, κερδίζοντας παράλληλα τον σεβασμό των φιλάθλων τους. Εκείνο το βράδυ, μάλιστα, έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρώπη ο τότε 18χρονος Ικέρ Κασίγιας.

21/11/2006: ΑΕΚ - Μίλαν 1-0 (56.203)

Ολυμπιακό Στάδιο: Πέντε αξέχαστες sold out αναμετρήσεις στο Champions League Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση ΑΕΚ - Μίλαν το 2006 στο ΟΑΚΑ.

Από τη λίστα των ευρωπαϊκών sold-out στο ΟΑΚΑ δεν θα γινόταν να λείπει και η επί 18 έτη ένοικός του, ΑΕΚ. Στις 21 Νοεμβρίου του 2006, η «Ένωση» κέρδισε με 1-0 τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Champions League. Η κιτρινόμαυρη λαοθάλασσα στις εξέδρες έδινε το σύνθημα για νίκη, κόντρα σε μια ομάδα κορυφαίων ποδοσφαιριστών (Πίρλο, Ζέεντορφ, Μαλντίνι, Κακά κ.ά.). Η ομάδα του Λορένσο Σέρα Φερέρ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, καταφέρνοντας μάλιστα να προηγηθεί από το πρώτο μέρος. Στο 32ο λεπτό, ο Ζούλιο Σέζαρ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ντίντα με απευθείας εκτέλεση φάουλ, σηκώνοντας όλο το στάδιο «στο πόδι».

Το 1-0 παρέμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα, με παίκτες και οπαδούς να ξεσπούν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Η επικράτηση έναντι των ροσονέρι θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις σπουδαιότερες στην ιστορία του συλλόγου, με την ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου αγώνα να μένει ανεξίτηλη στο μυαλό χιλιάδων Ενωσιτών. Λίγους μήνες μετά, και στο ίδιο στάδιο, η Μίλαν πανηγύρισε την κατάκτηση του έβδομου τροπαίου της.

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ