Ίαν Θορπ κατά FINA, για τον αποκλεισμό των trans κολυμβητριών- «Έκαναν λάθος»

Ο Ίαν Θορπ κατά FINA, για τον αποκλεισμό των trans κολυμβητριών- «Έκαναν λάθος» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ίαν Θορπ τάχθηκε κατά της απόφασης της FINA να απαγορεύσει σε transgender αθλήτριες να συμμετέχουν στους κορυφαίους αγώνες κολύμβησης γυναικών.  

Ο Αυστραλός θρύλος της κολύμβησης- ο οποίος κατέκτησε πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο Σίδνεϊ και την Αθήνα- δήλωσε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος πήρε τη λάθος απόφαση. 

«Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, δεν το αρνούμαι και προσωπικά είμαι αντίθετος στη θέση που πήρε η FINA σε αυτό», δήλωσε ο Θορπ. «Είμαι υπέρ της δικαιοσύνης στον αθλητισμό, αλλά είμαι και υπέρ της ισότητας. Και σε αυτή την περίπτωση, στην πραγματικότητα έκαναν λάθος», τόνισε. 

Τον περασμένο Ιούνιο η FINA απαγόρευσε σε transgender αθλήτριες να μετέχουν σε αγωνίσματα γυναικών, σε περίπτωση που έκαναν φυλομετάβαση μετά την ηλικία των 12 ετών. Σύντομα, ακολούθησαν άλλες παγκόσμιες ομοσπονδίες. Εκείνη του ράγκμπι απαγόρευσε σε τρανς αθλήτριες να παίζουν στη διεθνή λίγκα γυναικών, ενώ επανεξετάζονται οι αντίστοιχοι κανονισμοί στον στίβο και το ποδόσφαιρο μεταξύ άλλων.  

Ο Θορπ επεσήμανε ότι είναι υπερβολικές κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τη συμμετοχή των τρανς γυναικών στον αθλητισμό. Σε Ολυμπιακούς αγώνες έχουν δώσει το παρών μόνο δύο transgender αθλήτριες. Η αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ ήταν τελευταία στο αγώνισμά της στη διοργάνωση του Τόκιο. Η δεύτερη, η Αμερικανίδα αθλήτρια του BMX Τσέλσι Γουλφ, ήταν αναπληρωματική και δεν αγωνίστηκε. 

«Οπότε, αν δεις τους αριθμούς, κάποιος που έχει περάσει τη δύσκολη διαδικασία και μπόρεσε να κάνει μετάβαση στο φύλο με το οποίο προσδιορίζεται, είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει να κερδίσει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο», δήλωσε ο Θορπ. 

Η απόφαση της FINA είναι μια «προσωρινή λύση», η οποία απέτυχε να λάβει υπόψη τις επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει, συμπλήρωσε ο πρώην πρωταθλητής. «Σε ό,τι αφορά το κορυφαίο επίπεδο, πρέπει να γίνει μια λογική συζήτηση που θα περιλαμβάνει ενδοκρινολόγους, ψυχολόγους, φυσιολόγους, όλους όσοι μπορεί να έχουν άποψη σε αυτό τον τομέα», υπογράμμισε. 

Παράλληλα χαρακτήρισε «παράξενες» τις ανησυχίες για τη συμμετοχή των transgender παιδιών στον αθλητισμό. «Είναι παράξενο αν κάποιος παραπονιέται για άτομο που είναι τρανς, όταν τυχαίνει να είναι 10 ετών. Μπορώ σχεδόν να σας υποσχεθώ ότι αυτό το παιδί δεν θα αγωνίζεται σε επίπεδο ενηλίκων», ανέφερε σχετικά. 

Ο Ίαν Θορπ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση οριστικά έπειτα από μια απόπειρα να επιστρέψει το 2012 στις πισίνες. Μετά τον πρωταθλητισμό έχει αφιερωθεί στην υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και έχει κάνει έκκληση να προστατευθεί η transgender κοινότητα, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τους πιο περιθωριοποιημένους και αδικημένους ανθρώπους» στην Αυστραλία. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM