Ο αθλητής που δεν σηκώθηκε για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, διχάζει και εξοργίζει τις ΗΠΑ

Ο αθλητής που δεν σηκώθηκε για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, διχάζει και εξοργίζει τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο Κόλιν Κάπερνικ παρέμεινε καθισμένος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο Levi's Stadium (δεν εικονίζεται το συγκεκριμένο στιγμιότυπο)
2

Aρνήθηκε να σηκωθεί για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και τώρα ο κουόρτερμπακ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ δέχεται αλλεπάλληλες επικρίσεις.

Τις τελευταίες μέρες το όνομά του είναι σε πολλά δημοσιεύματα και κατηγορείται πως αψήφησε το εθνικό σύμβολο και πολιτικοποίησε το άθλημά του, καθώς προστέθηκε σε μια σειρά αθλητών στις ΗΠΑ που τόλμησαν μια πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας.

Ο αθλητής παρέμεινε καθισμένος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο Levi's Stadium, όπου η ομάδα του υποδεχόταν την Παρασκευή τους Green Bay Packers. Η παράδοση ορίζει ότι οι παίκτες, οι προπονητές και οι θεατές σηκώνονται και αποκαλύπτονται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού. Αλλά ο 28χρονος Κάπερνικ έμεινε καθισμένος στον πάγκο της ομάδας του. «Δεν μπορώ να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους» και μέλη άλλων εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, ξεκαθάρισε ο Κάπερνικ.

Ο αθλητής που δεν σηκώθηκε για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, διχάζει και εξοργίζει τις ΗΠΑ Facebook Twitter
H φωτογραφία από τον αγώνα που δείχνει τη διαμαρτυρία του αθλητή

Ο Κάπερνικ αναφέρθηκε ρητά στα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας και τους βάρβαρους θανάτους πολλών άοπλων μαύρων. «Κείτονται πτώματα στους δρόμους, και οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ' αποδοχών», είπε.
Σε μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, ο Κάπερνικ απλά επανέλαβε αυτό που καταγγέλλουν πολλοί καλλιτέχνες και ακτιβιστές.

Η υπόθεση έχει πλέον πάρει εθνικές διαστάσεις και τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, χαρακτήρισε «βδελυρή» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα». Ο Λευκός Οίκος πήρε σαφώς αποστάσεις από τον αθλητή, αναγνωρίζοντάς του πάντως το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

 

Oπαδός της ομάδας καίει τη φανέλα του αθλητή:

 



Κι άλλοι επαγγελματίες αθλητές συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον των ρατσιστικών διακρίσεων ή της ένοπλης βίας – ανάμεσά τους οι αστέρες του μπάσκετ Ντουέιν Γουέιντ, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Καρμέλο Άντονι.


Όμως, αντίθετα με αυτούς τους παίκτες του NBA, ο Κάπερνικ επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα σε μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή. 

Όμως στις ΗΠΑ όταν κάποιος προσβάλλει τη σημαία και τον εθνικό ύμνο, η ιστορία έχει δείξει πως πάντα υπάρχουν συνέπειες.Η Σινέντ Ο' Κόνορ το είχε ανακαλύψει το 1990, όταν είχε αρνηθεί να ανακρουστεί ο αμερικανικός εθνικός ύμνος πριν από μια συναυλία της. Η Ιρλανδή τραγουδίστρια έκτοτε παραμένει στόχος μιας εκστρατείας μποϊκοτάζ: πολλά αμερικανικά ραδιόφωνα έχουν απαγορεύσει τη μετάδοση οποιουδήποτε τραγουδιού της διά παντός.


Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, ο Κόλιν Κάπερνικ είναι πλέον ο στόχος ενός ατέλειωτου υβρεολόγιου στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί Αμερικανοί απαιτούν πιεστικά από την ομοσπονδία της λίγκας, την NFL, να του επιβάλει αποκλεισμό, αλλά κι από την ομάδα του να τον διώξει. Πολλοί ανήρτησαν βίντεο στα οποία καίνε τη φανέλα του, άλλοι ανήρτησαν φωτογραφίες με ακρωτηριασμένους αμερικανούς στρατιώτες.


Σε μια επιστολή του προς την ομοσπονδία και την ομάδα, ο πρόεδρος της ένωσης των αστυνομικών του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασε τις δηλώσεις του Κάπερνικ και απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη.


Προς το παρόν, ο παίκτης μπορεί πάντως να υπολογίζει στη στήριξη της ομάδα του, η οποία «αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου να επιλέξει» τον τρόπο που συμπεριφέρεται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.


Ωστόσο με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, ο Κάπερνικ μπορεί να είναι βέβαιος ότι η διαμαρτυρία του θα συνεχίσει να προκαλεί αντιδράσεις για καιρό. Πολύ περισσότερο καθώς δηλώνει πως θα τη συνεχίσει στους επόμενους αγώνες.


Ο επαγγελματίας μπασκετμπολίστας Κρις Τζάκσον, που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ, είχε επίσης κάνει μια παρόμοια πράξη διαμαρτυρίας τη σεζόν 1995-1996, όταν συνέχισε να ζεσταίνεται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Του επιβλήθηκε αποκλεισμός μιας αγωνιστικής και η σχέση του με τους οπαδούς επιδεινώθηκε ραγδαία αμέσως.


Ο Κάπερνικ θα έχει άραγε την ίδια τύχη; Στους κόλπους του αμερικάνικου φούτμπολ, η συμπεριφορά του ήδη διχάζει.


Πριν από τον Κάπερνικ, κι άλλοι πρωταθλητές προκάλεσαν αντιδράσεις όταν αποφάσισαν να στείλουν πολιτικά μηνύματα. Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλί πλήρωσε με πολλά χρόνια διακοπής της καριέρας του την άρνησή του να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ.
Χαραγμένη στη συλλογική μνήμη είναι ακόμη η εικόνα με τις υψωμένες, γαντοφορεμένες γροθιές του Τόμι Σμιθ και του Τζον Κάρλος στο βάθρο των νικητών του τελικού των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, το 1968. Οι δύο δρομείς, που κατήγγειλαν με αυτή τους τη χειρονομία τον φυλετικό διαχωρισμό, που θεωρητικά είχε τερματιστεί στις ΗΠΑ αλλά ακόμη παρέμενε κραταιός, υπέστησαν μποϊκοτάζ από τα μέσα ενημέρωσης και περιθωριοποιήθηκαν για δεκαετίες, πριν σταδιακά η φήμη τους αποκατασταθεί.


Σε μια συνέντευξή του στο καναδικό περιοδικό Maclean's, ο ένας από αυτούς τους δυο αθλητές, ο Τόμι Σμιθ, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Κάπερνικ. «Ο Κόλιν έκανε μια δήλωση, πολύ σημαντική, και καθόλου ελαφρόμυαλη, για την πραγματικότητα στην κοινωνία στην οποία ζει», είπε.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Η Γκόου Αχέντ Ιγκλς μέχρι χτες είχε κερδίσει εκτός έδρας μόνο τέσσερις φορές για το Κύπελλο Ιντερτότο - Τελευταία εκτός έδρας νίκη στις 2 Αυγούστου του 1969 εναντίον της Λουγκάνο
LIFO NEWSROOM