Μπαχ προς Ζελένσκι: Δεν αποφασίζουν οι κυβερνήσεις ποιοι μετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες

Μπαχ προς Ζελένσκι: Δεν αποφασίζουν οι κυβερνήσεις ποιοι μετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Εντείνεται η διαμάχη για το αν οι Ρώσοι αθλητές θα δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024, καθώς ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, διεμήνυσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν αποφασίζουν οι κυβερνήσεις ποιοι συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει επανειλημμένα να μην επιτραπεί η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Την Παρασκευή προειδοποίησε πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι αθλητές θα γίνονταν όργανα της πολεμικής προπαγάνδας. 

Όμως, ο Τόμας Μπαχ υπογράμμισε ότι δεν παίρνουν οι κυβερνήσεις την απόφαση για το ποιος μετέχει σε διοργανώσεις. 

Οι αθλητές της Ουκρανίας «γνωρίζουν πόσο συμμεριζόμαστε την οδύνη τους, τον ανθρώπινο πόνο τους και όλη την προσπάθεια που κάνουμε για να τους βοηθήσουμε» μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ. 

«Δεν εξαρτάται από τις κυβερνήσεις η απόφαση για το ποιος μπορεί να μετάσχει σε αθλητικές διοργανώσεις. Γιατί αυτό θα ήταν το τέλος των διεθνών διοργανώσεων, των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών αγώνων όπως τους γνωρίζουμε», υπογράμμισε. 

Το Κίεβο έχει αντιδράσει οργισμένα μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ, τον προηγούμενο μήνα, πως εξερευνά ένα «μονοπάτι» για πιθανή συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο Παρίσι το 2024, όχι όμως με τα χρώματα των χωρών τους, αλλά ως ανεξάρτητοι. 

«Αυτό δεν μπορεί να κουκουλωθεί με μια υποτιθέμενη ουδετερότητα ή μια λευκή σημαία. Η Ρωσία είναι πλέον μια χώρα που λερώνει τα πάντα με αίμα, ακόμη και τη λευκή σημαία», σχολίασε ο Ζελένσκι την Παρασκευή. 

Ο Μπαχ επέμεινε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια «αποστολή ειρήνης». Η ιστορία, συμπλήρωσε, θα δείξει «ποιος κάνει περισσότερα για την ειρήνη, ποιοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές και να επικοινωνήσουν ή ποιοι θέλουν να απομονωθούν και να διχάσουν», σχολίασε.  

Στόχος της ΔΟΕ, επεσήμανε ο Μπαχ, «είναι να βρει μια λύσει που θα αντικατοπτρίζει την αποστολή του αθλητισμού, που είναι να ενώνει και όχι να συμβάλει στη σύγκρουση και την κλιμάκωση». 

Μέχρι στιγμής, δήλωσε, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την πρόσκληση του Ζελένσκι να πάει στην πρώτη γραμμή και «να δει ότι δεν υπάρχει ουδετερότητα». Επίσης, σημείωσε, δεν έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για την πιθανή συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ