Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Η ΔΟΕ ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Ολυμπιακοί κύκλοι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Επικρίσεις δέχεται η ΔΟΕ, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι. 

Τον προηγούμενο μήνα το Ολυμπιακό Συμβούλιο Ασίας έδωσε τις ευλογίες του προκειμένου να μετάσχουν σε διοργανώσεις υπό την αιγίδα του οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, στον «δρόμο» προς τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024

Χθες, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για αυτό, έπειτα από συζητήσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, με το δίκτυο των εκπροσώπων των αθλητών, τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές. 

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η πιθανή πρόσβαση σε διοργανώσεις για αθλητές που έχουν ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο. «Κανένας αθλητής δεν θα πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί απλά και μόνο εξαιτίας του διαβατηρίου του», επεσήμανε το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ. 

Όμως, θα αγωνίζονται ως «ανεξάρτητοι» αθλητές, χωρίς να εκπροσωπούν τη χώρα τους με οποιοδήποτε τρόπο και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως σέβονται τον Ολυμπιακό Χάρτη. 

Αντιδράσεις για την απόφαση της ΔΟΕ

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΔΟΕ συνέστησε τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις. Μετά τη νέα απόφαση, υπήρξαν αντιδράσεις.

«Η σημερινή απόφαση να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να μετάσχουν σε αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η ΔΟΕ εγκρίνει τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας και την εισβολή στην Ουκρανία», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση οι Ουκρανοί αθλητές και η οργάνωση Global Athlete.  

«Με την επιστροφή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις και ειδικότερα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024, το ρωσικό κράτος θα τους χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά προκειμένου να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια και να αποσπάσουν την προσοχή από τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στην Ουκρανία», τονίζουν ακόμη. 

Παράλληλα, ζητούν να επιβληθεί ξανά ο αποκλεισμός των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, μέχρι η Μόσχα να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Στην ανακοίνωσή τους, αναγνωρίζουν πως αυτό θα προκαλέσει οδύνη σε πολλούς αθλητές και ότι δεν ευθύνονται εκείνοι για τον πόλεμο. Όμως, συμπληρώνουν, «το κόστος για τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ωχριά μπροστά στις φρικαλεότητες που βιώνει κάθε Ουκρανός». 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM