Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία θα απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα 

Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία θα απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στην Σαουδική Αραβία, καθώς μία εβδομάδα μετά την επίσημη τελετή, η ασιατική χώρα ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύεται στα γήπεδα του τουρνουά. 

Η FIFA, ο αρμόδιος θεσμός για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν έχει σχολιάσει επίσημα το θέμα του αλκοόλ, αλλά σύμφωνα με πηγές του Guardian, η πώληση μπίρας στα γήπεδα δεν ήταν κάτι που τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντίθεση με αρκετές άλλες μουσουλμανικές χώρες, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύει αυστηρά την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, ακόμη και σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως προστάζει η Σαρία. 

Το αλκοόλ απαγορεύτηκε στη χώρα από τον βασιλιά Ιμπν Σαούντ το 1952. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Ριάντ ένα κατάστημα το οποίο πουλά αλκοόλ αποκλειστικά σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, υπό ένα αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο 

Πηγές της FIFA ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση πάρθηκε έχοντας πάρει το μάθημα τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, όπου υπό κανονικές συνθήκες, το αλκοόλ είναι διαθέσιμο μόνο σε συγκεκριμένα, αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και μπαρ. Τότε, είχαν πιέσει την ισλαμική χώρα να δεχτεί την πώληση της μπίρας μέσα στα γήπεδα, αλλά τελικά η κυβερνώσα οικογένεια Αλ Θάνι άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή και απέσυρε το σχέδιο δύο ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. 

Δεκάδες χιλιάδες βαρέλια Budweiser, της μάρκας μπίρας που είχε χορηγήσει το τουρνουά, απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα σε μια κίνηση που κόστισε στη Fifa περίπου 40 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση στην AB InBev, μητρική εταιρεία της Budweiser. Στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πωλήθηκαν μόνο μη αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, αν και η μπίρα ήταν διαθέσιμη σε μια ζώνη φιλάθλων της FIFA, όπου ένα ποτήρι κόστιζε 12 λίρες ή περίπου 14,5 ευρώ. 

Παρά το επεισόδιο αυτό, η AB InBev επέκτεινε την εμπορική της συνεργασία με τη FIFA, η οποία χρονολογείται από το 1986, μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να είναι χορηγός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων του επόμενου έτους, και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό ότι ζήτησε σαφήνεια σχετικά με τα πλάνα της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Ως τώρα, η FIFA έχει υπάρξει κατηγορηματική στις δηλώσεις της ότι το αλκοόλ δεν θα πωλείται στα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τις ζώνες φιλάθλων. Πολύ απλά, η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα πολύ πιο συντηρητική από το Κατάρ, όπου στην πρωτεύουσα, Ντόχα, μπορεί κανείς να βρει μερικές παμπ. 

Μιλώντας στον Guardian, οι πηγές από τη FIFA υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση εκ μέρους τους να ασκήσουν πίεση στους Σαουδάραβες αξιωματούχους για να «χαλαρώσουν» τους νόμους τους. Όσο για το ένα κατάστημα που πουλά αλκοόλ στη Ριάντ, αυτό έλαβε άδεια σε μία προσπάθεια να παταχθούν οι παράνομες πωλήσεις αλκοόλ από διπλωμάτες, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περάσει λαθραία οινοπνευματώδη ποτά στη χώρα. 

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με τη FIFA, η οποία εξαρτάται από αυτήν για οικονομική υποστήριξη. Ενδεικτικά, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco θα καταβάλλει στη FIFA πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο τετραετούς συμφωνίας χορηγίας. 

Παράλληλα, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο το 2021 εξαγόρασε την αγγλική ομάδα Νιουκάσλ Γιουνάιτεντ,  αναμένεται να επενδύσει στην εταιρεία streaming DAZN, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο 960 εκατομμυρίων ευρώ με την FIFA για τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκόσμιου Κύπελου Συλλόγων.

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντουπλάντις για Καραλή: «Έκανε καταπληκτική χρονιά, με πιέζει τόσο πολύ»

Αθλητισμός / Ντουπλάντις για Καραλή: «Έκανε καταπληκτική χρονιά, με πιέζει τόσο πολύ»

«Εξάντλησα όλες μου τις δυνάμεις και έφυγα χαρούμενος», δηλώνει από τη δική του πλευρά ο Έλληνας πρωταθλητής μετά το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
LIFO NEWSROOM
Τέλος ο Ρουί Βιτόρια από τον Παναθηναϊκό μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Αθλητισμός / Τέλος ο Ρουί Βιτόρια από τον Παναθηναϊκό μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Η πρόκριση επί της Σαχτάρ και της Σαμσουνσπόρ που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη League Phase του Europa League δεν στάθηκαν αρκετά για να αντισταθμίσει το απογοητευτικό ξεκίνημα στις εγχώριες διοργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Πίκρα Αταμάν παρά το ασημένιο της Τουρκίας στο Eurobasket: «Δεν βλέπω κάτι θετικό όταν χάνουμε»

Αθλητισμός / Πίκρα Αταμάν παρά το ασημένιο της Τουρκίας στο Eurobasket: «Δεν βλέπω κάτι θετικό όταν χάνουμε»

Μετά το τέλος του ματς στη συνέντευξη τύπου ο Εργκίν Αταμάν δεν είχε όρεξη για πολύ κουβέντα, τονίζοντας ότι η ομάδα του έχασε ένα ματς που έλεγχε από την αρχή
LIFO NEWSROOM
Eurobasket 2025: Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το χάλκινο μετάλλιο

Αθλητισμός / Eurobasket 2025: Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το χάλκινο μετάλλιο

Ο 30χρονος σούπερ σταρ κοινοποίησε φωτογραφίες με τη μητέρα του, τα αδέρφια του, τη γυναίκα και τα παιδιά του, αλλά και στιγμές από την πορεία της Εθνικής Ελλάδας μέχρι το βάθρο του Eurobasket
LIFO NEWSROOM