Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία θα απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα 

Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία θα απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στην Σαουδική Αραβία, καθώς μία εβδομάδα μετά την επίσημη τελετή, η ασιατική χώρα ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύεται στα γήπεδα του τουρνουά. 

Η FIFA, ο αρμόδιος θεσμός για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν έχει σχολιάσει επίσημα το θέμα του αλκοόλ, αλλά σύμφωνα με πηγές του Guardian, η πώληση μπίρας στα γήπεδα δεν ήταν κάτι που τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντίθεση με αρκετές άλλες μουσουλμανικές χώρες, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύει αυστηρά την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, ακόμη και σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως προστάζει η Σαρία. 

Το αλκοόλ απαγορεύτηκε στη χώρα από τον βασιλιά Ιμπν Σαούντ το 1952. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Ριάντ ένα κατάστημα το οποίο πουλά αλκοόλ αποκλειστικά σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, υπό ένα αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο 

Πηγές της FIFA ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση πάρθηκε έχοντας πάρει το μάθημα τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, όπου υπό κανονικές συνθήκες, το αλκοόλ είναι διαθέσιμο μόνο σε συγκεκριμένα, αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και μπαρ. Τότε, είχαν πιέσει την ισλαμική χώρα να δεχτεί την πώληση της μπίρας μέσα στα γήπεδα, αλλά τελικά η κυβερνώσα οικογένεια Αλ Θάνι άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή και απέσυρε το σχέδιο δύο ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. 

Δεκάδες χιλιάδες βαρέλια Budweiser, της μάρκας μπίρας που είχε χορηγήσει το τουρνουά, απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα σε μια κίνηση που κόστισε στη Fifa περίπου 40 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση στην AB InBev, μητρική εταιρεία της Budweiser. Στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πωλήθηκαν μόνο μη αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, αν και η μπίρα ήταν διαθέσιμη σε μια ζώνη φιλάθλων της FIFA, όπου ένα ποτήρι κόστιζε 12 λίρες ή περίπου 14,5 ευρώ. 

Παρά το επεισόδιο αυτό, η AB InBev επέκτεινε την εμπορική της συνεργασία με τη FIFA, η οποία χρονολογείται από το 1986, μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να είναι χορηγός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων του επόμενου έτους, και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό ότι ζήτησε σαφήνεια σχετικά με τα πλάνα της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Ως τώρα, η FIFA έχει υπάρξει κατηγορηματική στις δηλώσεις της ότι το αλκοόλ δεν θα πωλείται στα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τις ζώνες φιλάθλων. Πολύ απλά, η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα πολύ πιο συντηρητική από το Κατάρ, όπου στην πρωτεύουσα, Ντόχα, μπορεί κανείς να βρει μερικές παμπ. 

Μιλώντας στον Guardian, οι πηγές από τη FIFA υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση εκ μέρους τους να ασκήσουν πίεση στους Σαουδάραβες αξιωματούχους για να «χαλαρώσουν» τους νόμους τους. Όσο για το ένα κατάστημα που πουλά αλκοόλ στη Ριάντ, αυτό έλαβε άδεια σε μία προσπάθεια να παταχθούν οι παράνομες πωλήσεις αλκοόλ από διπλωμάτες, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περάσει λαθραία οινοπνευματώδη ποτά στη χώρα. 

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με τη FIFA, η οποία εξαρτάται από αυτήν για οικονομική υποστήριξη. Ενδεικτικά, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco θα καταβάλλει στη FIFA πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο τετραετούς συμφωνίας χορηγίας. 

Παράλληλα, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο το 2021 εξαγόρασε την αγγλική ομάδα Νιουκάσλ Γιουνάιτεντ,  αναμένεται να επενδύσει στην εταιρεία streaming DAZN, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο 960 εκατομμυρίων ευρώ με την FIFA για τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκόσμιου Κύπελου Συλλόγων.

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιονίκης «ντοπαρισμένη» από το φιλί του συντρόφου της - Το CAS αποδέχθηκε την εξήγηση και την απάλλαξε

Διεθνή / Ολυμπιονίκης «ντοπαρισμένη» από το φιλί του συντρόφου της - Το CAS αποδέχθηκε την εξήγηση και την απάλλαξε

Το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού δέχθηκε πως η ανίχνευση οσταρίνης προκλήθηκε από επαναλαμβανόμενα φιλιά με τον επίσης Ολυμπιονίκη Race Imboden - Απορρίφθηκε η έφεση της WADA
LIFO NEWSROOM
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση Βαλαντσιούνας – Οι Νάγκετς μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό

Αθλητισμός / Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση Βαλαντσιούνας – Οι Νάγκετς μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό

Αποφασισμένοι να τον κρατήσουν στο ΝΒΑ εμφανίζονται οι Ντένβερ Νάγκετς, την ώρα που ο 33χρονος Λιθουανός σέντερ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις
LIFO NEWSROOM
Εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής στο Fly Athens 2025: «Άγγιξε» νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Αθλητισμός / Εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής στο Fly Athens 2025: «Άγγιξε» νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Το Καλλιμάρμαρο γέμισε με φίλους του στίβου που χειροκρότησαν θερμά τον Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος ανταπέδωσε με μια από τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις παγκοσμίως — την τέταρτη καλύτερη για το 2025
LIFO NEWSROOM
Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία

Αθλητισμός / Από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα στον Ντιόγκο Ζότα: Οι αθλητές που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο

O ελληνικός αθλητισμός έχει επίσης βιώσει την απώλεια σημαντικών αθλητών με τους θανάτους των Γιώργου Μητσιμπόνα, Παναγιώτη Κατσούρη και Άννας Πολλάτου
LIFO NEWSROOM