ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κολυμβήτρια κατέθεσε μήνυση κατά του World Aquatics για τις αντι-τρανς πολιτικές του

Κολυμβήτρια κατέθεσε μήνυση κατά του World Aquatics για τις αντι-τρανς πολιτικές του Facebook Twitter
Φωτ. Getty Images
0

Αγωγή κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγρού Στίβου (World Aquatics) για τις πολιτικές του κατά των τρανς ατόμων κατέθεσε η κολυμβήτρια Lia Thomas.

Η Lia Thomas καταγγέλλει τον οργανισμό για τις πολιτικές του, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει περιορίζει την επιλεξιμότητα των τρανς κολυμβητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δημοσίευμα της Telegraph ανέφερε πως η κολυμβήτρια κατέθεσε τη μήνυση στο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) στην Ελβετία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η διαμάχη της συγκεκριμένα αφορά διάφορες πολιτικές που εισήγαγε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου, οι οποίες θα απέκλειαν τις περισσότερες τρανς και ίντερσεξ γυναίκες αθλήτριες από διεθνείς αγώνες γυναικείας κολύμβησης, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Κολύμβησης, και θα απαιτούσαν να αγωνίζονται στη νέα «ανοικτή» κατηγορία.

Από τον Οκτώβριο του 2023 όμως η νέα αυτή κατηγορία ακυρώθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κολύμβησης, καθώς κανείς δεν δήλωσε συμμετοχή. Στο παρελθόν οι τρανς γυναίκες μπορούσαν να αγωνιστούν εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους πληρούσαν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις όμως πριν από δύο χρόνια, η διοργανώτρια αρχή ψήφισε να εμποδίσει τις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε αγώνες στην κατηγορία των γυναικών, αν είχαν περάσει οποιοδήποτε στάδιο της εφηβείας. Η Carlos Sayao, η οποία εκπροσωπεί νομικά την Lia Thomas, δήλωσε πως όλα αυτά συνιστούν «διακρίσεις».

«Οι τρανς γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κοινωνία και υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά βίας, κακοποίησης και παρενόχλησης σε σχέση με τις στρέιτ γυναίκες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδάτων θα επιφέρουν «βαθιά βλάβη στις τρανς γυναίκες». Σε δήλωσή του στο BBC Sport ο εκτελεστικός διευθυντής του World Aquatics, δήλωσε πως «η πολιτική μας σχετικά με την ένταξη του φύλου, που υιοθετήθηκε από το World Aquatics τον Ιούνιο του 2022, αναπτύχθηκε αυστηρά με βάση τις συμβουλές κορυφαίων ιατρών και νομικών εμπειρογνωμόνων και σε προσεκτική διαβούλευση με τους αθλητές.

»Η World Aquatics παραμένει πεπεισμένη ότι η πολιτική της για την ένταξη των φύλων αντιπροσωπεύει μια δίκαιη προσέγγιση και παραμένει απολύτως αποφασισμένη να προστατεύσει τον γυναικείο αθλητισμό», κατέληξε. Η είδηση έρχεται τη στιγμή που η τρανς επαγγελματίας αθλήτρια του γκολφ Hailey Davidson αναγκάστηκε να υποβληθεί σε έλεγχο τεστοστερόνης μετά τη νίκη της σε αγώνα του γυναικείου επαγγελματικού τουρ στη Φλόριντα.

Η Hailey Davidson κέρδισε το τουρνουά στο NXXT Women's Classic το οποίο ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου, αλλά μετά τη νίκη της υποστηρίζει πως υπέστη τρανσφοβική επίθεση καθώς την έβαλαν να κάνει εξετάσεις τεστοστερόνης. Συγκεκριμένα η αθλητική διοργάνωση ης ζήτησε να υποβληθεί «σε πρόσθετες εξετάσεις τεστοστερόνης για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές».

Με πληροφορίες από The Pink News

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ