Κοινή επιστολή οργανώσεων στη ΔΟΕ να μην γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο

Κοινή επιστολή οργανώσεων στη ΔΟΕ να μην γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο Facebook Twitter
Κοινή επιστολή στη ΔΟΕ να μην γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο
0

Κοινή επιστολή από περισσότερες από 160 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ζητά να επανεξετάσει την επιλογή του Πεκίνο για τους Χειμερινούς  Αγώνες του 2022.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια συντονισμένη προσπάθεια, μέχρι στιγμής, μετά από αρκετούς μήνες παρόμοιων κλήσεων από μεμονωμένες ομάδες δικαιωμάτων, και προέκυψε καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξημένη διεθνή αντίδραση για πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της μειονότητας των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ και νέων νόμων ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

«Η ΔΟΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Ολυμπιακό πνεύμα και η φήμη των Ολυμπιακών Αγώνων θα υποστούν περαιτέρω ζημία, εάν απλώς αγνοηθεί η επιδεινούμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλους τους τομείς», αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, με την επιστολή τους, οι εν λόγω οργανώσεις, υποστηρίζουν ότι το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008) ενθάρρυνε την κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στοχεύουν τους Ουιγούρους και άλλες εθνικές πολιτικές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, δεν σχολίασε την επιστολή, αλλά έχει αναφέρει ότι οι πολιτικές στο Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, είναι βασικές για την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα.Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή, είναι οργανώσεις δικαιωμάτων σε, Θιβέτ, Χονγκ Κονγκ και Μογγολία, με έδρα την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Τον περασμένο μήνα, η εξέχουσα ομάδα δικαιωμάτων Uighur World Uighur Congress έκανε παρόμοια έκκληση προς την ΔΟΕ.

Η ΔΟΕ, απάντησε ότι θα παραμείνει ουδέτερη σε πολιτικά θέματα και είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις κινεζικές αρχές, πως θα σεβασθούν τις αρχές του Ολυμπιακού χάρτη.

Η Κίνα, έχει ήδη κάνει εκτεταμένες προετοιμασίες για τους επερχόμενους αγώνες, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρχε παρόμοια κατακραυγή από ομάδες δικαιωμάτων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Εκείνη την εποχή, η ΔΟΕ υπερασπίστηκε την επιλογή της, λέγοντας ότι οι αγώνες ήταν μια διοργάνωση προς την σωστή κατεύθυνση.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ