Απεργία την Πρωτομαγιά

Κατάρ 2022: Μουντιάλ με κλιματιστικά στα γήπεδα ποδοσφαίρου

Κατάρ 2022: Μουντιάλ με κλιματιστικά στα γήπεδα ποδοσφαίρου Facebook Twitter
EPA
0

Η ζέστη ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για τη διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος στο Κατάρ, σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τους 50 βαθμούς.

Αλλά η υψηλή θερμοκρασία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 χάρη στο σύστημα ψύξης στο στάδιο Khalifa, το οποίο σε ένα χρόνο θα υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου, σε μία ιδανική δοκιμή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Όπως σημειώνει η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L' Equipe», στο εσωτερικό της εγκατάστασης που δεν καλύπτεται, η θερμοκρασία παραμένει περίπου στους 26 βαθμούς, όταν εκτός σταδίου υπερβαίνει τους 40.

Η λύση βασίζεται στο σύστημα «φούσκας κρύου αέρα» που διώχνει αποτελεσματικά τον περιβάλλοντα ζεστό αέρα. Και όλα αυτά μέσα σε μισή ώρα! Το κρύο παράγεται σε ένα σύστημα μήκους δύο χιλιομέτρων το οποίο καθιστά δυνατή την μετατροπή του νερού, που ανακτάται εν μέρει από τις σπάνιες βροχές, σε πάγο.

Μια διαδικασία που συνδέεται με ένα είδος υπόγειου καλοριφέρ που μετατρέπει τον πάγο σε αέρα, ο οποίος στη συνέχεια πυροδοτείται στο στάδιο με 300 ανεμιστήρες, που θα βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε να μην διαταράσσονται οι αθλητές.

Ο μηχανικός Σαούντ Αμπντούλ Γκανί που δημιούργησε το έργο εξηγεί Equipe: «Είναι ένα σύστημα που έχει ενσωματωθεί στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, προσαρμοσμένο στο Khalifa, που χτίστηκε στη δεκαετία του '70».

Να σημειωθεί ότι για τους υπαίθριους αγώνες, όπως ο Μαραθώνιος, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, εκτός από την ενδεχόμενη διοργάνωση τους τη νύχτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ