Κατάρ 2022: Μουντιάλ με κλιματιστικά στα γήπεδα ποδοσφαίρου

Κατάρ 2022: Μουντιάλ με κλιματιστικά στα γήπεδα ποδοσφαίρου Facebook Twitter
EPA
0

Η ζέστη ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για τη διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος στο Κατάρ, σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τους 50 βαθμούς.

Αλλά η υψηλή θερμοκρασία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 χάρη στο σύστημα ψύξης στο στάδιο Khalifa, το οποίο σε ένα χρόνο θα υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου, σε μία ιδανική δοκιμή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Όπως σημειώνει η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L' Equipe», στο εσωτερικό της εγκατάστασης που δεν καλύπτεται, η θερμοκρασία παραμένει περίπου στους 26 βαθμούς, όταν εκτός σταδίου υπερβαίνει τους 40.

Η λύση βασίζεται στο σύστημα «φούσκας κρύου αέρα» που διώχνει αποτελεσματικά τον περιβάλλοντα ζεστό αέρα. Και όλα αυτά μέσα σε μισή ώρα! Το κρύο παράγεται σε ένα σύστημα μήκους δύο χιλιομέτρων το οποίο καθιστά δυνατή την μετατροπή του νερού, που ανακτάται εν μέρει από τις σπάνιες βροχές, σε πάγο.

Μια διαδικασία που συνδέεται με ένα είδος υπόγειου καλοριφέρ που μετατρέπει τον πάγο σε αέρα, ο οποίος στη συνέχεια πυροδοτείται στο στάδιο με 300 ανεμιστήρες, που θα βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε να μην διαταράσσονται οι αθλητές.

Ο μηχανικός Σαούντ Αμπντούλ Γκανί που δημιούργησε το έργο εξηγεί Equipe: «Είναι ένα σύστημα που έχει ενσωματωθεί στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, προσαρμοσμένο στο Khalifa, που χτίστηκε στη δεκαετία του '70».

Να σημειωθεί ότι για τους υπαίθριους αγώνες, όπως ο Μαραθώνιος, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, εκτός από την ενδεχόμενη διοργάνωση τους τη νύχτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιονίκης «ντοπαρισμένη» από το φιλί του συντρόφου της - Το CAS αποδέχθηκε την εξήγηση και την απάλλαξε

Διεθνή / Ολυμπιονίκης «ντοπαρισμένη» από το φιλί του συντρόφου της - Το CAS αποδέχθηκε την εξήγηση και την απάλλαξε

Το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού δέχθηκε πως η ανίχνευση οσταρίνης προκλήθηκε από επαναλαμβανόμενα φιλιά με τον επίσης Ολυμπιονίκη Race Imboden - Απορρίφθηκε η έφεση της WADA
LIFO NEWSROOM
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση Βαλαντσιούνας – Οι Νάγκετς μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό

Αθλητισμός / Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση Βαλαντσιούνας – Οι Νάγκετς μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό

Αποφασισμένοι να τον κρατήσουν στο ΝΒΑ εμφανίζονται οι Ντένβερ Νάγκετς, την ώρα που ο 33χρονος Λιθουανός σέντερ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις
LIFO NEWSROOM
Εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής στο Fly Athens 2025: «Άγγιξε» νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Αθλητισμός / Εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής στο Fly Athens 2025: «Άγγιξε» νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Το Καλλιμάρμαρο γέμισε με φίλους του στίβου που χειροκρότησαν θερμά τον Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος ανταπέδωσε με μια από τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις παγκοσμίως — την τέταρτη καλύτερη για το 2025
LIFO NEWSROOM
Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία

Αθλητισμός / Από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα στον Ντιόγκο Ζότα: Οι αθλητές που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο

O ελληνικός αθλητισμός έχει επίσης βιώσει την απώλεια σημαντικών αθλητών με τους θανάτους των Γιώργου Μητσιμπόνα, Παναγιώτη Κατσούρη και Άννας Πολλάτου
LIFO NEWSROOM