Ιράν: Η προπονήτρια της ομάδας σκι δεν πήγε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, επειδή δεν το επέτρεψε ο σύζυγός της

Ιράν: Η προπονήτρια της ομάδας σκι δεν πήγε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, επειδή δεν το επέτρεψε ο σύζυγός της Facebook Twitter
Η Σαμίρα Ζαργκάρι δεν πήγε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, επειδή δεν της επέτρεψε ο συζυγός της να ταξιδέψει (Πηγή φωτό Getty Images)
0

Η Σαμίρα Ζαργκάρι, η προπονήτρια της ομάδας γυναικών αλπικού σκι στο Ιράν, δεν ταξίδεψε στην Ιταλία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα επειδή δεν της το επέτρεψε ο σύζυγός της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου.

Η ομάδα έφυγε την Τετάρτη για το Κορτίνα ντ'Αμπέτσο, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι την Τετάρτη, αλλά δίχως την Ζαργκάρι. Σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, μια παντρεμένη γυναίκα δεν μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο, ούτε να ταξιδέψει στο εξωτερικό χωρίς την άδεια της συζύγου της.

Η Φόρουγκ Αμπάσι, αθλήτρια της ιρανικής ομάδας, αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα σήμερα, Πέμπτη, μετά τη συμμετοχή της στο αγώνισμα του γιγάντιου σλάλομ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχαμε ξανά το ίδιο πρόβλημα. Αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να το αλλάξουμε. Όλες οι γυναίκες στο Ιράν, όλοι μαζί, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε. Προσπαθούμε. Είμαι σίγουρη ότι οι δυνατές γυναίκες μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους κανόνες», δήλωσε η 27χρονη.

Η Αμπάσι τόνισε πως η προπονήτριά της είναι μια «πραγματικά δυνατή γυναίκα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα γίνει από πιο δυνατή έπειτα από αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι ο σύζυγος της προπονήτριάς της είναι Τούρκος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. «Ζει στο Ιράν 5-6 χρόνια. Απλά γνωρίζει τους κανόνες στο Ιράν», συμπλήρωσε.

Η 27χρονη αθλήτρια δήλωσε πως η ίδια είναι ελεύθερη να οδηγεί, να ταξιδεύει, να προπονείται και να αγωνίζεται στο Ιράν. «Όλα είναι ελεύθερα για εμάς. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες όπως αυτός, αλλά όχι για όλους. Στο Ιράν περίπου μία στις 1.000 γυναίκες έχει πρόβλημα. Ακόμη και η προπονήτριά μου. Είναι πραγματικά μια ελεύθερη γυναίκα. Έχει πάει σε όλο τον κόσμο. Ταξιδεύει συνέχεια. Αυτή τη φορά αυτό συνέβη... αλλά σίγουρα θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια παντρεμένη αθλήτρια εμποδίζεται από τον σύζυγό της να φύγει από το Ιράν. Το 2015 η παίκτρια ποδοσφαίρου Νιλουφάρ Αρνταλάν δεν μπόρεσε να πάει για αγώνες στη Μαλαισία, επειδή δεν της το επέτρεψε ο σύζυγός της, Μεντί Τουτούντσι.

Ο τελευταίος άσκησε το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να εμποδίσει τη σύζυγό του να φύγει από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η διοργάνωση συνέπιπτε με την πρώτη ημέρα του γιου τους στο σχολείο. Λίγους μήνες αργότερα δικαστήριο ανέτρεψε την απαγόρευση και επέστρεψε στην Αρνταλάν να ταξιδέψει στο εξωτερικό για άλλους αγώνες.

Τον Ιανουάριο του 2020 η μόνη γυναίκα Ολυμπιονίκης του Ιράν, η Κίμια Αλιζαντέχ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα για την Ολλανδία, περιγράφοντας τον εαυτό της ως «μία από τις εκατομμύρια καταπιεσμένες γυναίκες στο Ιράν».

Με πληροφορίες από Guardian, AP

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Οι παίκτες της La Liga ετοιμάζουν διαμαρτυρία για τη διεξαγωγή αγώνα στη Φλόριντα

Αθλητισμός / Ισπανία: Οι παίκτες της La Liga ετοιμάζουν διαμαρτυρία για τη διεξαγωγή αγώνα στη Φλόριντα

Η απόφαση της λίγκας να διεξαχθεί ο αγώνας Μπαρτσελόνα – Βιγιαρεάλ στις 20 Δεκεμβρίου στο Hard Rock Stadium του Μαϊάμι, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τους ποδοσφαιριστές όσο και από τους προπονητές των ομάδων
LIFO NEWSROOM
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Η Ελλάδα γίνεται ξανά το κέντρο του κόσμου

Αθλητισμός / Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Η Ελλάδα γίνεται ξανά το κέντρο του κόσμου

Η Ολυμπιακή Φλόγα, το φως που δεν σβήνει ποτέ, θα ανάψει ξανά στην Αρχαία Ολυμπία στις 26 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει Λαμπαδηδρομία εννέα ημερών πριν καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στη συνέχεια ταξιδέψει στην Ιταλία
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ

Αθλητισμός / Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Εδώ ξεκίνησα, εδώ θέλω να τελειώσω» - Τι σκέφτεται να κάνει αφού αποσυρθεί

Η εξομολόγηση για τη σύζυγό του, Μαράϊα - «Όταν την είδα για πρώτη φορά, μου θύμισε τη μητέρα μου» - Όσα είπε για την καριέρα του, την οικογένειά του και τον ρατσιμό
LIFO NEWSROOM
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Δεν είμαι άνθρωπος που παραιτείται και φεύγει»

Αθλητισμός / Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Δεν είμαι άνθρωπος που παραιτείται και φεύγει»

Ο έμπειρος τεχνικός ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τον αποκλεισμό, τονίζοντας πως η αποτυχία δεν οφείλεται σε έλλειψη στήριξης, αλλά σε αγωνιστικά και ψυχολογικά λάθη που θα πρέπει να αναλυθούν
LIFO NEWSROOM