Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Ρώσος και Ουκρανός αθλητής πανηγύρισαν τα μετάλλια με μια αγκαλιά

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Ρώσος και Ουκρανός αθλητής πανηγύρισαν τα μετάλλια με μια αγκαλιά Facebook Twitter
Ο Ρώσος Μπούροφ αγκαλιάζει τον Ουκρανό Αμπραμένκο (Φωτ.: Getty Images)
0

Δεν είναι σπάνια εικόνα να αγκαλιάζονται αντίπαλοι μετά το τέλος του αγώνα. Αυτή η αγκαλιά όμως, δύο αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, είχε ξεχωριστή σημασία εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

Ο Ολεξάντρ Αμπραμένκο κέρδισε το αργυρό στο αγώνισμα aerial του σκι, το πρώτο μετάλλιο για την Ουκρανία στους Αγώνες του Πεκίνου. Και το «γιόρτασε» δεχόμενος μια αγκαλιά από τον Ρώσο Ιλία Μπούροφ, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. 

Νικητής του αγωνίσματος ήταν ο Κι Γκουανγκπού. Στο βάθρο, ο Κινέζος και ο Ουκρανός κρατούσαν τις σημαίες των χωρών τους, ενώ ο Μπούροφ έδειξε το έμβλημα της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στο μπράτσο του. Η σημαία της Ρωσίας έχει απαγορευθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες, λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ στη χώρα. 

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Ρώσος και Ουκρανός αθλητής πανηγύρισαν τα μετάλλια με μια αγκαλιά Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Πριν από λίγες ημέρες ένας άλλος Ουκρανός αθλητής, ο Βλάντισλαβ Χεράσκεβιτς, μόλις αγωνίστηκε στο σκέλετον έδειξε στην κάμερα ένα χαρτί που έγραφε «Όχι πόλεμος στην Ουκρανία». 

«Είναι η θέση μου. Όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, δεν θέλω τον πόλεμο. Θέλω ειρήνη στη χώρα μου και ειρήνη στον κόσμο. Είναι η θέση μου, οπότε μάχομαι για αυτό. Μάχομαι για την ειρήνη», δήλωσε ο 23χρονος στο Associated Press. 

Λίγο αργότερα, η ΔΟΕ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος του αθλητή, απαντώντας στο ερώτημα για το αν ο Χεράσκεβιτς παραβίασε το άρθρο 50 του Ολυμπιακού χάρτη. Αυτός ορίζει ότι δεν επιτρέπεται «πολιτική, θρησκευτική, ή φυλετική προπαγάνδα» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Ήταν μία γενική έκκληση για ειρήνη. Για τη ΔΟΕ, το θέμα έκλεισε», επεσήμανε η Επιτροπή. 

«Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Πολλές ειδήσεις για όπλα, για το τι θα συμβεί, για στρατούς γύρω από την Ουκρανία. Αυτό δεν είναι ΟΚ, δεν είναι 21ος αιώνας. Οπότε, αποφάσισα ότι θα εκφράσω την άποψή μου», είπε ο Χεράσκεβιτς εξηγώντας την απόφασή του. 

Έπειτα από την κίνηση του 23χρονου, η ουκρανική Ολυμπιακή επιτροπή απηύθυνε μια «ομόφωνη έκκληση για ειρήνη, μέσω των social media. «Όντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, πνευματικά είμαστε με τους φίλους και τις οικογένειές μας», ανέφερε ακόμη η ανάρτηση. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ