Εξαφάνιση Πενγκ Σουάι: Η τενίστρια «θα κάνει σύντομα δημόσια εμφάνιση», λέει ο αρχισυντάκτης της Global Times

Εξαφάνιση Πενγκ Σουάι: Η τενίστρια «θα κάνει σύντομα δημόσια εμφάνιση», λέει ο αρχισυντάκτης της Global Times Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Η Πενγκ Σουάι μένει στο σπίτι της «ελεύθερα» και θα κάνει «σύντομα» δημόσια εμφάνιση, υποστήριξε ο αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν. 

Η εξαφάνιση της κορυφαίας Κινέζας τενίστριας, μετά την καταγγελία μέσω social media ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

«Τις τελευταίες ημέρες παρέμεινε στο σπίτι της ελεύθερα και δεν ήθελε να την ενοχλήσουν. Σύντομα θα εμφανιστεί δημοσίως και θα μετάσχει σε κάποιες δραστηριότητες», υποστήριξε ο Χου Σιτζίν σε ανάρτηση στο Twitter. Η Global Times εκδίδεται από την People’s Daily, την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Παράλληλα, ο Χου Σιτζίν υποστήριξε ότι επιβεβαίωσε μέσω των πηγών του ότι αποτυπώνουν την «τρέχουσα κατάσταση» της τενίστριας οι φωτογραφίες της Πενγκ Σουάι που δημοσίευσε στο Twitter άλλος δημοσιογράφος που επίσης συνεργάζεται με κρατικά ΜΜΕ. Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει την αυθεντικότητα αυτών των φωτογραφιών από ανεξάρτητες πηγές.  

Η στάση της ΔΟΕ 

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για την εξαφάνιση της Πενγκ Σουάι, τόσο από σταρ και φορείς του αθλητισμού, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. 

Μάλιστα, ο Ντικ Πάουντ επεσήμανε ότι ίσως η υπόθεση αναγκάσει την ΔΟΕ να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο- που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022- σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Αν δεν επιλυθεί με λογικό τρόπο πολύ σύντομα, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», δήλωσε στο Reuters ο Πάουντ, το μακροβιότερο μέλος της ΔΟΕ. 

Η υπόθεση μπορεί να αναγκάσει την ΔΟΕ να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση, παραδέχθηκε. «Αμφιβάλω ότι θα εξελιχθεί σε διακοπή των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», συμπλήρωσε. 

Ήδη, η WTA, η διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού τένις γυναικών, απείλησε να αποσύρει τα τουρνουά της- αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων- από την Κίνα. Η ΔΟΕ δεν έχει δείξει ανάλογη διάθεση και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την 35χρονη τενίστρια. 

Ο Πάουντ αναγνώρισε ότι η Κίνα δεν ανταποκρίνεται καλά σε απειλές και ότι η χρειάζονται λεπτές κινήσεις στις διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του αθλητισμού και της κυβέρνησης. Όταν ρωτήθηκε αν η ΔΟΕ μπορεί να απαιτήσει συνάντηση με την Πενγκ, απάντησε ότι αυτό «θα ήταν μία λίγο πιο σκληρή γραμμή από εκείνη που θα υιοθετούσε συνήθως η ΔΟΕ». 

Ο Καναδός σημείωσε ότι στο παρελθόν η στάση της ΔΟΕ ήταν του στιλ «η υπόθεση έχει γίνει γνωστή, πώς απαντάμε, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε». Υπέθεσε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα, αντί να ειπωθεί στην Κίνα «ή θα κάνετε αυτό ή θα έρθει το τέλος του κόσμου». 

«Αν είσαι η Κίνα, μπορείς να πεις “ΟΚ, θα είναι απογοητευτικό (η απώλεια των Ολυμπιακών αγώνων), αλλά θα είναι περισσότερο απογοητευτικό για τον υπόλοιπο κόσμο παρά για εμάς”», παρατήρησε ο Πάουντ. 

Τζόκοβιτς: Είναι τρομακτικό, πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι 

Σε νέες δηλώσεις του για την υπόθεση, ο Νόβακ Τζόκοβιτς εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην απειλή της WTA να αποσύρει τα τουρνουά της από την Κίνα. 

Ο Σέρβος Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης χαρακτήρισε τρομακτική την υπόθεση και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την Πενγκ Σουάι. 

«Στηρίζω απολύτως τη δήλωση της WTA. Όλη η κοινότητα του τένις πρέπει να στηρίξει εκείνη και την οικογένειά της, να σιγουρευτεί ότι είναι ασφαλής και υγιής. Δεν μπορείς να έχεις τουρνουά στην Κίνα χωρίς να επιλυθεί η κατάσταση, θα είναι λίγο περίεργο», τόνισε ο Τζόκοβιτς. 

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι αρχές του τένις πρέπει να ενωθούν για να αποφασίσουν τι δράση πρέπει να αναλάβουν. «Είναι σημαντικό, γιατί αυτό είναι τρομακτικό. Ένας άνθρωπος εξαφανίστηκε», τόνισε ο 34χρονος. 

«Ελπίζω να την βρούμε σύντομα. Είναι φριχτό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε όποιο μέρος του κόσμου. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτό αφορά τον κόσμο του τένις, είναι διεθνής τενίστρια εδώ και πολλά χρόνια. Αξίζει τουλάχιστον την υποστήριξή μας σε αυτή την υπόθεση», συμπλήρωσε. 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ