Εκτός φετινού μαραθωνίου αθλητές χειρήλατων οχημάτων - Η καταγγελία και η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

Καταγγελία Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Εκτός φετινού μαραθωνίου έμειναν οι αθλητές που θα αγωνίζονταν με τα χειρήλατα αμαξίδιά τους, με τον ΣΕΓΑΣ να επικαλείται «λόγους ασφαλείας» για τον αποκλεισμό τους. 

Όπως είχε καταγγείλει προ ημερών η αθλήτρια παρατριάθλου Κατερίνα Σαράντη, σε αντίθεση με τον περυσινό μαραθώνιο, φέτος η συμμετοχή της ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας. «Οι ανάπηροι αθλητές, γινόμαστε κατά τα φαινόμενα αντιληπτοί ως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια τροχοφόρα και σε περίπτωση αξίωσης μας - του αυτονόητου - θα απομακρυνθούμε από την τροχαία. Ο ορισμός του μισαναπηρισμού ως αιτιολόγηση του αποκλεισμού μας» είχε καταγγείλει στη σχετική ανάρτησή της. 

Χθες, η ίδια γνωστοποίησε μέσω social media πως «οι ανάπηροι αθλητές, Νίκος Ρούσσος, Άλεξ Φερέτος και Κατερίνα Σαράντη μετά την ακύρωση της συμμετοχής μας, ανακοινώνουμε την απόφαση μας να παραστουμε στην εκκίνηση του Μαραθωνίου ώρα 08:00». 

Οι αθλητές έδωσαν το «παρών» στην εκκίνηση του 39ου Μαραθωνίου ως διαμαρτυρία στην αδικία αυτή και τρόπο συμπερίληψης δίχως εξαιρέσεις. 

Με αφορμή την καταγγελία της ς, ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ, έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του  για «μοναδική εξαίρεση που έχει από κοινού συμφωνηθεί από το 2012 με την Ομοσπονδία όλων των αθλητών με αναπηρία (ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ), αφορά στην συμμετοχή μιας και μοναδικής κατηγορίας τροχήλατων αμαξιδίων που μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 30km, γεγονός που στην συγκεκριμένη διαδρομή καθιστά αδύνατη την λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για όλους τους συμμετέχοντες δρομείς»

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

“Ο ΣΕΓΑΣ σε άριστη και διαχρονική συνεργασία με την Ομοσπονδία ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ εντάσσει και συνδιοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου για άτομα με αναπηρία στη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, σύμφωνα με την προκήρυξη που εκδίδει ο ΣΕΓΑΣ αναλαμβάνοντας όλο το κόστος για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Παράλληλα χωρίς καμία προϋπόθεση και τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας υποδέχεται εκατοντάδες δρομείς με αμαξίδια, καθώς και αθλητές με προβλήματα όρασης από όλο τον κόσμο.

Η μοναδική εξαίρεση που έχει από κοινού συμφωνηθεί από το 2012 με την Ομοσπονδία όλων των αθλητών με αναπηρία (ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ), αφορά στην συμμετοχή μιας και μοναδικής κατηγορίας τροχήλατων αμαξιδίων που μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 30km, γεγονός που στην συγκεκριμένη διαδρομή καθιστά αδύνατη την λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για όλους τους συμμετέχοντες δρομείς .

Όπου είναι τεχνικά δυνατό και οργανωτικά ασφαλές επιτρέπεται η συμμετοχή της παραπάνω ειδικής κατηγορίας όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την συμμετοχή και αυτής της ειδικής κατηγορίας στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας αλλά και στους αγώνες των 5 και 10χλμ. που διοργανώνονται παράλληλα με τον Μαραθώνιο όπου και περιμένουμε να τους υποδεχθούμε με χαρά.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή επιχείρημα δεν αφορά τον ΣΕΓΑΣ, την Ομοσπονδία ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ και την ομαλή διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας”». 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ