Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΟΕ: Δεν θα γίνουν απονομές μεταλλίων, μετά την απόφαση του CAS για τη Βαλίεβα

ΔΟΕ: Δεν θα γίνουν απονομές μεταλλίων, μετά την απόφαση του CAS για τη Βαλίεβα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η ΔΟΕ αποφάσισε να μην γίνουν απονομές μεταλλίων στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ- αλλά και στο ατομικό των γυναικών αν η Καμίλα Βαλίεβα είναι στις τρεις πρώτες- μετά την απόφαση του CAS που της επιτρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες

Η 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία trimetazidine. Όμως, παρότι το δείγμα ελήφθη στις 25 Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα του ελέγχου αντιντόπινγκ έγινε γνωστό μόλις μία ημέρα αφότου η Βαλίεβα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό και είχε γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που πετυχαίνει τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς αγώνες. 

Σήμερα, το CAS επικύρωσε την απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό της αθλήτριας και να της επιτρέψει να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο έκανε λόγο για «εξαιρετικές περιστάσεις», ενώ μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση για το θετικό δείγμα δεν ήταν ευθύνη της αθλήτριας. 

«Η ΔΟΕ πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες δικαίου και για αυτό θα της επιτρέψει να αγωνιστεί στο ατομικό γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ την Τρίτη (15/2) και- αν προκριθεί- στις 17 Φεβρουαρίου», ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του CAS. 

Παράλληλα, η ΔΟΕ υπογράμμισε πως το CAS ανέφερε ξεκάθαρα στην απόφασή του ότι αυτή δεν αφορά το αν η Βαλίεβα παραβίασε τους κανονισμούς αντιντόπινγκ. «Περιορίστηκε μόνο στο ερώτημα αν έπρεπε να αποβληθεί προσωρινά από τους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά το θετικό πρώτο δείγμα που ελήφθη στις 25 Δεκεμβρίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

«Η διαχείριση της υπόθεσης έπειτα από αυτό το θετικό πρώτο δείγμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μόνο όταν θα ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία μπορεί να διαπιστωθεί αν η κ. Βαλίεβα παραβίασε τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις», τονίζει ακόμη η ΔΟΕ. 

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι δεν θα γίνει τελετή απονομής μεταλλίων τόσο για το ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ στο Πεκίνο, όσο και για το ατομικό των γυναικών που ξεκινά αύριο, σε περίπτωση που η Καμίλα Βαλίεβα είναι στις τρεις πρώτες. 

Πιο αναλυτικά, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, αποφασίστηκε ότι: 

- Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές και τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές που εμπλέκονται, δεν θα ήταν κατάλληλο να πραγματοποιηθεί τελετή απονομής μεταλλίων για το ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, καθώς θα περιελάμβανε μία αθλήτρια που από τη μία έχει ένα θετικό πρώτο δείγμα, αλλά από την άλλη δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η παραβίαση κανόνων αντιντόπινγκ.

- Αν η κ. Βαλίεβα είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες στο ατομικό γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ, δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής μεταλλίων κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου.

- Η ΔΟΕ ζητά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία πατινάζ, για λόγους δικαιοσύνης, να επιτρέψει σε 25η αθλήτρια να μετάσχει στο ελεύθερο πρόγραμμα στις 17 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που η κ. Βαλίεβα είναι ανάμεσα στις 24 πρώτες του σύντομου προγράμματος, στις 15 Φεβρουαρίου.

Τέλος, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι- σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές και τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές- θα διοργανώσει «αξιοπρεπείς τελετές απονομής μεταλλίων μόλις καταλήξει η υπόθεση της κ. Βαλίεβα». 

Αθλητισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ