Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Βαλίεβα μπορεί να αγωνιστεί, παρά το θετικό δείγμα- Η απόφαση του CAS

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Βαλίεβα μπορεί να αγωνιστεί, παρά το θετικό δείγμα- Η απόφαση του CAS Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) επέτρεψε στην Καμίλα Βαλίεβα να αγωνιστεί στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ στο Πεκίνο, που ξεκινά την Τρίτη, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ντόπινγκ που προκάλεσε αναταραχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. 

Το CAS επικύρωσε την απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ (RUSADA), που είχε άρει τον αποκλεισμό της 15χρονης, η οποία βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία στις 25 Δεκεμβρίου. Το αποτέλεσμα αυτό έγινε γνωστό μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, αφότου η Βαλίεβα είχε κατακτήσει το χρυσό στο ομαδικό και είχε γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που πετυχαίνει τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς αγώνες

Στην απόφασή του, το CAS έκανε λόγο για «εξαιρετικές περιστάσεις», μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι η Βαλίεβα είναι «προστατευόμενο άτομο», σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), λόγω του νεαρού της ηλικίας του. 

Επιπλέον, το CAS υπογράμμισε τα «σοβαρά ζητήματα μη έγκαιρης ενημέρωσης για τα αποτελέσματα» από την ανάλυση του δείγματος που είχε δώσει στις 25 Δεκεμβρίου η 15χρονη σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ. 

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν «πολύ περιορισμένα δεδομένα» για την υπόθεση. «Δεν ήταν δικό της λάθος αυτή η καθυστερημένη ενημέρωση, εν μέσω των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων», επεσήμανε το δικαστήριο. 

Η ΔΟΕ, η WADA και η Παγκόσμια Ομοσπονδία πατινάζ είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της RUSADA να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό της 15χρονης. Η απόφαση του CAS δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης ντόπινγκ της Βαλίεβα. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς δήλωσε ότι η απονομή των μεταλλίων για το ομαδικό δεν μπορεί να προχωρήσει, μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση ντόπινγκ. 

Δεν είναι σαφές αν τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής ομάδας μπορούν να πάρουν τα χρυσά μετάλλιά τους. Στην αναμονή είναι επίσης οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες, που πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στο ομαδικό. 

«Αυτό πιθανότατα δεν θα διευθετηθεί κατά τη διάρκεια των Αγώνων και αυτό είναι κάτι λυπηρό, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Άνταμς. 

Το ατομικό των γυναικών, στο οποίο η Βαλίεβα είναι φαβορί, ξεκινά με το σύντομο πρόγραμμα την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 25 Δεκεμβρίου η Βαλίεβα ήταν νικήτρια στο ρωσικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, στην Αγία Πετρούπολη. Έδωσε δείγμα στη USADA, το οποίο εστάλη σε εργαστήριο στη Στοκχόλμη. 

Στις 6 Φεβρουαρίου, η 15χρονη αγωνίστηκε στο σύντομο πρόγραμμα του ομαδικού, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες και συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς. Μία ημέρα αργότερα, κατέκτησε το χρυσό με την ομάδα της Ρωσίας, έχοντας γίνει η πρώτη γυναίκα που εκτελεί άψογα ένα τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς αγώνες. 

Η τελετή απονομής των μεταλλίων, που ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε. Αρχικά η ΔΟΕ έκανε λόγο για ζήτημα που προέκυψε την τελευταία στιγμή, για το οποίο απαιτούνταν νομική διαβούλευση. 

Στο παρασκήνιο, η Στοκχόλμη ενημέρωσε τη RUSADA ότι η Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική σε trimetazidine, μια απαγορευμένη ουσία. Η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ της έθεσε σε αναστολή. Στις 9 Φεβρουαρίου, η αθλήτρια προσέφυγε κατά της απόφασης και η RUSADA ήρε τον αποκλεισμό, επιτρέποντάς της να αγωνιστεί στο ατομικό των γυναικών. 

Στις 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε και επίσημα το θετικό δείγμα της Βαλίεβα σε απαγορευμένη ουσία. Η ΔΟΕ, η WADA και η Παγκόσμια Ομοσπονδία πατινάζ προσέφυγαν στο CAS, κατά της άρσης του αποκλεισμού της. 

Την Κυριακή η Βαλίεβα κατέθεσε στο δικαστήριο, που συνεδρίασε διαδικτυακά και σήμερα το CAS ανακοίνωσε ότι η αθλήτρια μπορεί να αγωνιστεί στο ατομικό. 
 

Με πληροφορίες από Reuters, WSJ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM