Καμίλα Βαλίεβα: Ντοπαρισμένη και επισήμως η Ρωσίδα αθλήτρια - Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο θα κρίνει το μέλλον της

Καμίλα Βαλίεβα: Ντοπαρισμένη και επισήμως η Ρωσίδα αθλήτρια - Το αθλητικό δικαστήριο θα κρίνει το μέλλον της Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Το μέλλον της 15χρονης Ρωσίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει στον «αέρα», παρά το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Δοκιμών (ITA) επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η παρουσία της Καμίλα Βαλίεβα στη συνέχεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενούνται στο Πεκίνο, εξαρτάται πλέον από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου, αναμένεται πριν από την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου. 

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετικό έλεγχο στις 25 Δεκεμβρίου 2021, διαπιστώθηκε ότι η νεαρή πρωταθλήτρια -η οποία εντυπωσίασε κριτές και θεατές με την επιτυχημένη τετραπλή εναέρια περιστροφή της, που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά- έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας τριμεταζιδίνη. Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada).

Η τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης, έχει απαγορευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου, έγιναν γνωστά την περασμένη Τρίτη (την επομένη της νίκης της ρωσικής ομάδας που συμμετέχει στους Αγώνες του Πεκίνου υπό ουδέτερη σημαία) και ενημερώθηκε η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ, που στη συνέχεια «απέκλεισε προσωρινά και με άμεση ισχύ» της Βαλίεβα, όπως εξήγησε η ITA, αναλύοντας τις εξελίξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Βαλίεβα «προσέφυγε στη Rusada στις 9 Φεβρουαρίου και έγινε ακρόαση την ίδια ημέρα. Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, η Rusada αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της αθλήτριας, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ωστόσο, «επειδή απαιτείται απόφαση πριν την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων, που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, η ΔΟΕ θα ασκήσει το δικαίωμά της να κάνει έφεση χωρίς να περιμένει την αιτιολογημένη απόφαση της Rusada», διευκρίνισε η ITA.

Σημειώνεται ότι η ηλικία της Βαλίεβα (κάτω των 16 ετών) την καθιστά «προστατευμένο άτομο», κάτι που συνεπάγεται ειδικές διατάξεις, εμπιστευτικότητα σχετικά με τον έλεγχο και ενδεχομένως χαμηλότερες ποινές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA.

Στον πρώτο της χειμώνα με αθλήτριες μεγαλύτερης ηλικίας, η Ρωσίδα έφηβη είναι μέχρι στιγμής αήττητη, καθώς επικράτησε σε δύο Grand Prix και στο Ρωσικό Πρωτάθλημα, ενώ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα μέσα Ιανουαρίου και μοιράστηκε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του ομαδικού. Παράλληλα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων του 2020, έχει σημειώσει τρία παγκόσμια ρεκόρ βαθμολόγησης από την αρχή της σεζόν, ενώ έγινε η πρώτη πατινέζ που «έσπασε το φράγμα» των 90 βαθμών σ' ένα σύντομο πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ