«Δεν πρέπει να τιμωρούνται οι αθλητές»: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Ρώσων- Λευκορώσων από το Wimbledon

«Δεν πρέπει να τιμωρούνται οι αθλητές»: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Ρώσων- Λευκορώσων από το Wimbledon Facebook Twitter
Φωτ.: AELTC/ Joe Toth
0

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon να αποκλείσει από το φετινό τουρνουά τους Ρώσους και τους Λευκορώσους τενίστες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Τόσο η ATP όσο και η WTA- οι διοργανώτριες αρχές για το τουρ των ανδρών και των γυναικών αντίστοιχα στο τένις- τάχθηκαν κατά της απόφασης αυτής με ανακοινώσεις τους. 

Η ATP χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα επιζήμιο προηγούμενο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράζει αλληλεγγύη για τους εκατομμύρια αθώους ανθρώπους που επηρεάζονται από τον πόλεμο. 

Όμως, η ATP σημειώνει ότι στο τένις οι αθλητές αγωνίζονται ως άτομα και εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους σε τουρνουά με βάση την παγκόσμια κατάταξη. Η «μονομερής» απόφαση του αποκλεισμού των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από το Wimbledon «είναι άδικη και υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα επιζήμιο προηγούμενο» για το άθλημα, επισημαίνει η ATP. 

«Διακρίσεις με βάση την εθνικότητα συνιστούν παραβίαση της συμφωνίας με το Wimbledon, που ορίζει ότι η συμμετοχή ενός παίκτη βασίζεται αποκλειστικά στην παγκόσμια κατάταξη», τονίζει παράλληλα. 

Επιπλέον, η ATP υπογραμμίζει ότι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες θα συνεχίσουν να μπορούν να μετέχουν σε τουρνουά της, ως ουδέτεροι.  

«Δεν πρέπει να τιμωρούνται οι αθλητές» 

Οι αθλητές δεν θα πρέπει να τιμωρούνται εξαιτίας της εθνικότητάς τους, επισημαίνει με τη σειρά της και η WTA, που επίσης τονίζει ότι οι κανονισμοί προβλέπουν ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η WTA καταδικάζει και εκείνη την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά εκφράζει απογοήτευση για την απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon. 

«Θεμελιώδης αρχή της WTA είναι πως οι αθλητές πρέπει να συμμετέχουν σε διοργανώσεις τουη επαγγελματικού τένις με βάση την αξία τους και χωρίς καμία μορφή διάκρισης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που τονίζεται ότι οι διακρίσεις απαγορεύονται τόσο από τους κανονισμούς του βρετανικού τουρνουά, όσο και σε εκείνους των Γκραν Σλαμ. 

«Οι αθλητές δεν πρέπει να τιμωρούνται, ή να μην επιτρέπεται να αγωνίζονται εξαιτίας της χώρας καταγωγής τους ή τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους», τονίζει η WTA και υπογραμμίζει ότι τέτοιες διακρίσεις σε βάρος αθλητών που αγωνίζονται ατομικά «δεν είναι ούτε δίκαιες, ούτε δικαιολογημένες». 

Αμφότερες οι διοργανώτριες αρχές των τουρ σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους ότι θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους και το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν σε σχέση με την απόφαση του Wimbledon. 
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ