Είναι επίσημο: Το Wimbledon απέκλεισε τους Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες

Είναι επίσημο: Το Wimbledon απέκλεισε τους Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες Facebook Twitter
Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ (Φωτ.: EPA)
0

Το Wimbledon ανακοίνωσε και επίσημα- όπως αναμενόταν- ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών στο φετινό τουρνουά. 

Η απόφαση που ελήφθη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία σημαίνει ότι από το Wimbledon θα απουσιάσει ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Αντρέι Ρούμπλεφ που είναι στο Nο8, η Αρίνα Σαμπαλένκα που έφτασε πέρυσι στα ημιτελικά του τουρνουά και είναι τέταρτη στον κόσμο, η Βικτόρια Αζαρένκα- πρώην Νο1 που έχει κατακτήσει δύο φορές το Αυστραλιανό Όπεν- αλλά και η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα που έπαιξε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός πέρυσι. 

Το Wimbledon ξεκινά στις 27 Ιουνίου. «Αν οι συνθήκες αλλάξουν ουσιαστικά έως τον Ιούνιο, θα το εξετάσουμε και θα ανταποκριθούμε ανάλογα», ανέφεραν οι διοργανωτές. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, εξέφρασαν υποστήριξη σε όσους επηρεάζονται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας. «Εξετάσαμε προσεκτικά την κατάσταση στο πλαίσιο των καθηκόντων μας απέναντι στους παίκτες, την κοινότητά μας και το ευρύτερο βρετανικό κοινό ως βρετανικός αθλητικός οργανισμός», ανέφεραν οι διοργανωτές, σημειώνοντας ότι έλαβαν υπόψη και τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης. 

«Δεδομένου του προφίλ του τουρνουά στη Βρετανία και όλο τον κόσμο, είναι ευθύνη μας να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στις εκτεταμένες προσπάθειες κυβερνητικών, βιομηχανικών, αθλητικών και πολιτιστικών θεσμών για τον περιορισμό της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας με τα πιο ισχυρά δυνατά μέσα», επεσήμαναν. 

«Υπό τις συνθήκες τέτοιας αδικαιολόγητης και πρωτοφανούς στρατιωτικής επιθετικότητας, θα ήταν απαράδεκτο το ρωσικό καθεστώς να αντλήσει το όποιο όφελος από τη συμμετοχή Ρώσων ή Λευκορώσων παικτών», τόνισαν οι διοργανωτές του Wimbledon. «Ως εκ τούτου, είναι πρόθεσή μας- με βαθιά λύπη- να απορρίψουμε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών», συμπλήρωσαν. 

Ο Ίαν Χιούιτ, πρόεδρος του All England Club, αναγνώρισε ότι η απόφαση είναι σκληρή για τα άτομα που επηρεάζονται, τα οποία «θα υποφέρουν από τις ενέργειες των ηγετών του ρωσικού καθεστώτος». 

Οι διοργανωτές, συμπλήρωσε, εξέτασαν προσεκτικά τα εναλλακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, στο πλαίσιο των οδηγιών της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά «δεδομένου του υψηλού προφίλ του τουρνουά, της σημασία του να μην επιτρέπεται στον αθλητισμό να χρησιμοποιείται για την προώθηση του ρωσικού καθεστώτος και των ευρύτερων ανησυχιών μας για την ασφάλεια του κοινού και των παικτών, δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη βάση». 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM