Αυγενάκης: Το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας είχε την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί

Αυγενάκης: Το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας είχε την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης συντάσσεται με τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για «διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές».

Σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Γκράχαμ, ο υφυπουργός τονίζει: «Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια, να γνωρίζετε πως η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της».

Η επιστολή του προς τη World Sailing εστάλη ως απάντηση σε επίσημο αίτημα του κ. Γκράχαμ, που ζητά να πληροφορηθεί για τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, τις ενέργειές της και τις εξελίξεις απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλου είδους βία, καθώς και για κατάχρηση εξουσία στην ΕΙΟ.

Το επίσημο αίτημα του διευθύνοντα συμβούλου της διεθνούς ομοσπονδίας ήρθε ως συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ντέιβιντ Γκράχαμ με τον υφυπουργό Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εκφράσει την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα και είχε ζητήσει στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και την αθλητική κοινότητα της χώρας μας.

Στην απαντητική επιστολή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι σοβαρότατες καταγγελίες αποτελούν ζήτημα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τη δραστική αντιμετώπιση του οποίου έχουν επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον τόσο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός» και πως «η δυσφήμηση που υφίσταται το άθλημα καθημερινώς, λόγω των χειρισμών μεμονωμένων ατόμων που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του αθλήματος για σχεδόν 25 χρόνια, δεν συνάδει ούτε με την διαρκή κοινωνική του προσφορά, ούτε με τις αξίες που πρεσβεύει το σύνολο της αθλητικής κοινότητας της ιστιοπλοΐας».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κάνει αναφορά στις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Πολιτεία (αναστολή χρηματοδότησης ΕΙΟ, ενδελεχής διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», όλων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας) και ενημερώνει ότι «υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά την νομιμότητα των προσλήψεων συγκεκριμένων ατόμων του προσωπικού της Ομοσπονδίας για το έτος 2019, κατά παράβαση όσων ορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για τους σχετικούς διαγωνισμούς πρόσληψης που έπρεπε να διενεργηθούν και δεν έγιναν ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου».

Δεκάδες ιστιοπλοϊκά σωματεία έχουν δημοσίως εκφράσει την ανάγκη άμεσης ανανέωσης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ενώ έχουν ήδη υπάρξει και αρκετές παραιτήσεις από το Διοικητικό της Συμβούλιο.

«Είναι αναγκαίο οι εκλογές να διεξαχθούν από προσωρινή διοίκηση που θα απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και όχι από τους εναπομείναντες στο εν ενεργεία Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συνολικά την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί»

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως το Κράτος μας και το σύνολο της αθλητικής οικογένειας επιθυμεί διαφάνεια, δημοκρατικότητα και ηρεμία στα πανιά των ιστιοπλόων μας. Και αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο εάν υπάρξει συντονισμένη δράση από πλευράς ελληνικής Πολιτείας και Δικαιοσύνης, Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αθλητικής κοινότητας για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές. Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια να γνωρίζετε πως η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της».

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM