Αλλάζουν τα μέτρα στο πλαίσιο του lockdown για τον αθλητισμό, καθώς πλέον θα έχουν οριζόντια εφαρμογή σε όλη τη χώρα.Αν και την Τετάρτη ανακοινώθηκε η αναστολή προπονήσεων για τις ομάδες του ερασιτεχνικού αθλητισμού στις περιοχές που είναι σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου- κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των αθλητών- αυτή η απόφαση πλέον άλλαξε.

 

Η αλλαγή αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με τους λοιμωξιολόγους. Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι η αρχική εισήγηση των ειδικών για αναστολή προπονήσεων έγινε επειδή «μπέρδεψαν τα κρούσματα στο βόλεϊ ανδρών με το βόλεϊ γυναικών», με συνέπεια να ληφθεί γενικά απόφαση για «λουκέτο» στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

 

Μετά την ανατροπή αυτής της απόφασης, από σήμερα επιστρέφουν στις προπονήσεις οι ανδρικές και γυναικείες ομάδες των πρώτων κατηγοριών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όπως και οι ομάδες της Football League.Τι ισχύει πλέον στον αθλητισμό

 

Πλέον, θα ισχύουν σε όλη τη χώρα τα ίδια μέτρα για τον αθλητισμό, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής.

 

Έτσι, συνεχίζονται κανονικά οι αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ανδρών Super League 1, Super League 2, Basket League, Volley League. Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα στα οποία επιτρέπεται πλέον η προπόνηση θα δρομολογηθεί έπειτα από την εναρμόνιση των διοργανωτριών αρχών και των ομάδων με τις τροποποιήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως θα εξειδικευτούν άμεσα από τις οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής της ΓΓΑ.Σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, από την αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις:

 

- Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως 3 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.

 

- Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα:

 • ποδοσφαίρου ανδρών Super League Ι και Super League ΙΙ,
 • Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket League),
 • Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volley League)

Όπως επίσης:

 • Των ομάδων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών.
 • Των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.
 • Για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης σε διεθνείς διοργανώσεις, όπου συμμετέχουν αθλητές στους οποίους έχει ήδη επιτραπεί η προπόνηση με προηγούμενες αποφάσεις.

 

- Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα:

 • ποδοσφαίρου ανδρών Football League,
 • ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής,
 • καλαθοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,
 • καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2 κατηγορίας,
 • πετοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,
 • υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας,
 • χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας.

 

Η εφαρμογή των εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για κορωνοϊό, με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια και τις λοιπές προϋποθέσεις που καθορίζονται στις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

- Χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

 

- Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από τους θεραπευόμενους και τα ΑμεΑ, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον

 • έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας,
 • προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

 

Τέλος, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία και χρήση:

 • των κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων, υποψήφιους Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Στρατιωτικών Σχολών,
 • έως τριών χιονοδρομικών κέντρων, δύο στη Βόρεια και ένα στη Νότια/Κεντρική Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr