Νέα μέτρα θα ισχύουν για το lockdown από σήμερα, Πέμπτη, στις 06:00 το πρωί, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

 

Τα νέα μέτρα φέρνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα SMS για μετακίνηση, ενώ αλλάζει και ο «χάρτης» του κορωνοϊού, καθώς στο «βαθύ κόκκινο» είναι πλέον η Αττική και 17 περιφερειακές ενότητες.

 

Τα νέα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 06:00 το πρωί, έως τις 16 Μαρτίου στις 06:00 το πρωί. Εξαίρεση αποτελεί η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα.

 

Πλέον στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι:

 

η Αττική, οι περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (με εξαίρεση το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Εύβοιας (με εξαίρεση τη Σκύρο) και ο δήμος Καλυμνίων.

 

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας είναι σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

 

Τι αλλάζει στα SMS για τη μετακίνησηΠλέον ισχύουν νέα δεδομένα για τα SMS για τη μετακίνηση και τους 6 κωδικούς που στέλνουν οι πολίτες. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύουν για όλη τη χώρα.

 

Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 2- για τη μετάβαση σε κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης- και για τον κωδικό 3, σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε τράπεζες, η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο εντός δήμου, είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

 

Για τον κωδικό 6, για άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο, η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. «Κανείς σε όλη τη χώρα δεν θα μπορεί να στείλει 6 για να πάει σε άλλη περιοχή με όχημα για άθληση», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ανακοίνωση των μέτρων.Ακόμη, σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση για παροχή βοήθειας- κωδικός 4- τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να βεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

 

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίαςΑλλαγές θα ισχύουν από αύριο και σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας.Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», αυτή θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00. Στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 έως τις 05:00.

 

Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου η απαγόρευση τις καθημερινές θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00 και τα σαββατοκύριακα από τις 19:00 έως τις 05:00. 

 

Τι ισχύει για σχολεία, αθλητισμό, εκκλησίες

 

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία των Λυκείων και στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, με εξαίρεση την ειδική αγωγή.

 

Στα μέτρα για το lockdown προβλέπεται επίσης ότι στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο»- πολύ υψηλού κινδύνου- αναστέλλεται η λειτουργία και η χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

Εξαιρείται η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες των ομάδων που μετέχουν στη Super League 1 και 2, στη Basket League ανδρών και στη Volley League ανδρών και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται. Η εφαρμογή των εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο με την εφαρμογή πρωτοκόλλου που περιλαμβάνει εβδομαδιαίο έλεγχο για κορωνοϊό, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

 


Επίσης επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους είναι στις λίστες που εκδίδει η ΓΓΑ, για την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξαιρετικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

 

Στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών γίνεται χωρίς πιστούς, με εξαίρεση τις κηδείες στις οποίες επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων και μνημόσυνων.

 

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι θα είναι αυξημένοι οι έλεγχοι και στις γειτονιές, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στους χώρους εργασίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες να μην επιχειρήσουν αύριο, που είναι Τσικνοπέμπτη, να παραβιάσουν τα μέτρα.

 

«Ας μην προσπαθήσουμε να πάμε σε φίλους και γνωστούς, ας περάσουμε αυτή την ημέρα στο σπίτι με την οικογένειά μας. Κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα διακίνηση του ιού προς πολλούς άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά και στις διαδηλώσεις που γίνονται, λέγοντας ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης. «Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά οι διοργανωτές διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στους διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους, αλλά και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε σχετικά.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr