ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Από την Ισπανία μέχρι την Σιγκαπούρη με ποδήλατο - O ποδηλάτης που στηρίχτηκε στην καλοσύνη των ξένων

Από την Ισπανία μέχρι την Σιγκαπούρη με ποδήλατο - O queer ποδηλάτης που εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη του κόσμου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένας νεαρός Αμερικάνος ο Άντριου Μόρτισεν, κουρασμένος από την πανδημία, έκανε σχεδόν 17.000 χλμ με το ποδήλατο ξεκινώντας από την Ισπανία και φτάνοντας στην Σιγκαπούρη. Και αυτό ήταν μόνο το πιο πρόσφατο ταξίδι του. 

Ο Άντριου Μόρτισεν ξεκίνησε τον γύρο του κόσμου με το ποδήλατό του πριν από τέσσερα χρόνια. Μια από τις προκλήσεις του ταξιδιού του στο οποίο διέσχισε την Ευρώπη και την Ασία, ήταν το να περιμένει για να περάσει τα σύνορα 24 χωρών. 

Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι νιώθοντας παγιδευμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεκίνησαν να κάνουν ποδήλατο αλλά ο Άντριου Μόρτισεν έφτασε το νέο του χόμπι σε άλλο επίπεδο. Τον Αύγουστο του 2020, ξεκίνησε ένα ταξίδι αγγίζοντας τέσσερις ηπείρους. Πρώτα, οδήγησε ανατολικά σε όλο το πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά νότια - όσο μπορούν οι δρόμοι να σε πάνε στη Νότια Αμερική - και, τέλος, σε όλη την ηπειρωτική Ευρασία. 

Σύμφωνα με μια εφαρμογή εκγύμνασης που χρησιμοποιεί, την Strava, συνήθως καταγράφει πάνω από 160 χιλιόμετρα πάνω στη σέλα του την ημέρα, ωθούμενος από μια βαθιά ριζωμένη περιέργεια για εξερεύνηση. Είχε έναν μακροχρόνιο στόχο να κάνει πετάλι σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ήταν αυτή η πηγή του κινήτρου του. 

«Είναι ακόμα τρελό να το σκέφτομαι», είπε σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της βόλτας με το ποδήλατο στο Μέριλαντ. Όπως λέει ο ίδιος δεν σκεφτόταν ότι «τώρα θέλω να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο», αλλά στο μυαλό του είχε:  «Αύριο θα περάσω τα σύνορα στην Ινδία». Μόνο εκ των υστέρων συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο ήταν το ταξίδι του. 

Θεωρητικά, η απόσταση που πρέπει να διανύσει κανείς για να γυρίσει όλον τον κόσμο 28.986 χιλιόμετρα αλλά συμπεριλαμβανομένων των αποστάσεων που έχει διανύσει ο Μόρτισεν και στην Αμερικανική ήπειρο το κοντέρ του έχει γράψει πάνω από 43.000 χλμ. 

Μάλιστα, όπως λέει η Washington Post, ο Μόρτισεν κατόρθωσε να γυρίσει τον κόσμο με το ποδήλατό του έχοντας ένα ακόμη ανάχωμα. Όπως δηλώνει ο ίδιος, το γεγονός ότι είναι ανοιχτά γκέι θεώρησε ότι θα μπορούσε να τον δυσκολέψει σε σχέση με την αντιμετώπιση που θα είχε σε διάφορα εχθρικά προς queer άτομα μέρη του κόσμου. «Ήμουν αρκετά φρικαρισμένος», είπε για την περίοδο που μόλις είχε ξεκινήσει το ταξίδι του. Οι άνθρωποι ωστόσο σε όλον τον κόσμο τον διέψευσαν και τον εξέπληξαν θετικά με το πόσο φιλόξενοι ήταν. 

Δεν επιδιώκει ρεκόρ Γκίνες ή κάποιου άλλου είδους διάκριση. Στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για την ίδια τη βόλτα. «Τα ταξίδια με ποδήλατο μπορεί να είναι επίπονα, τρομακτικά, μερικές φορές ακόμη και μονότονα, αλλά ο ενθουσιασμός της συνάντησης με το εντελώς απροσδόκητο τα κάνει να αξίζουν κάθε λεπτό», έγραψε στο Strava. «Και το καλύτερο μέρος; Μπορείς να κατέβεις ανά πάσα στιγμή από το ποδήλατο για να το απολαύσεις».

Με πληροφορίες από Washington Post

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ