Αντιδράσεις στο Γιβραλτάρ για το «προσβλητικό» σύνθημα παικτών της Εθνικής Ισπανίας

Αντιδράσεις στο Γιβραλτάρ για το «προσβλητικό» σύνθημα παικτών της Εθνικής Ισπανίας Facebook Twitter
Πανηγυρισμοί Ισπανίας στον τελικό του Euro/ Φωτ.: EPA
0

Οι πανηγυρισμοί της Εθνικής Ισπανίας, μετά την κατάκτηση του Euro 2024 στο Βερολίνο, είχαν μια απρόσμενη εξέλιξη. Το βράδυ της Δευτέρας, κατά την διάρκεια της φιέστας στην Μαδρίτη, μετά το 2 -1 επί της Εθνικής Αγγλίας στη Γερμανία, ο Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι πήρε το μικρόφωνο και μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους άρχισε να τραγουδάει το σύνθημα «το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό».

Ο αρχηγός της «Φούρια Ρόχα»  Άλβαρο Μοράτα, που στεκόταν δίπλα στον Ρόδρι, αν και αρχικά του υπενθύμισε πως παίζει σε αγγλική ομάδα, όταν ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι του απάντησε πως αυτό δεν τον απασχολεί καθόλου, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος και φώναξε: «Μια μικρή παύση να σας υπενθυμίσω κάτι... Είναι ισπανικό, το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό». Οι παρευρισκόμενοι φίλαθλοι άρχισαν και εκείνοι με την σειρά τους να συνοδεύουν με την φωνή τους τους παίκτες της Ρόχα.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Γιβραλτάρ χαρακτήρισε τα συνθήματα εξαιρετικά προσβλητικά και δήλωσε πως θα καταθέσει επίσημη καταγγελία στην UEFA. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του μικρού κρατιδίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως: «Πρόκειται για μία εντελώς περιττή ανάμειξη μιας αθλητικής επιτυχίας με προκατειλημμένες πολιτικές δηλώσεις, οι οποίες είναι πολύ προσβλητικές για τους πολίτες του Γιβραλτάρ».

Ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο σε ανάρτησή του στο X αναφέρει πως «είναι χειρότερο από αηδιαστικό» η ανάμειξη μιας αθλητικής νίκης με φωνές «που εξυμνούν τη δικτατορική πολιτική ενός μαζικού δολοφόνου όπως ο Φράνκο και την προσπάθεια του φασιστικού καθεστώτος του να σφετεριστεί μια γειτονική περιοχή». Ο Πικάρντο στο τέλος της ανάρτησής του έγραψε: «ο Βράχος είναι δικός μας».

Το Γιβραλτάρ, στο νότιο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου, από το 1713 αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος αλλά πολλοί στην Ισπανία θεωρούν πως πρέπει να επιστρέψει στην χώρα, στην οποία ανήκε στο παρελθόν. Το Γιβραλτάρ ήταν υπό τον έλεγχο του ισπανικού στέμματος μέχρι το 1713,  όταν με την Συνθήκη της Ουτρέχτης εκχωρήθηκε ο έλεγχος του στη Βρετανία. Η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει ένα ευαίσθητο διπλωματικό θέμα ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία.

Ο Ισπανός δικτάτορας Φράνκο, που ήταν στην εξουσία από το 1939 μέχρι το 1975, αναζωπύρωσε τη διαμάχη για την κυριαρχία του Γιβραλτάρ, 200 χρόνια αφότου η Μαδρίτη είχε εκχωρήσει τον Βράχο στο Λονδίνο.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος ο Ρουί Βιτόρια από τον Παναθηναϊκό μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Αθλητισμός / Τέλος ο Ρουί Βιτόρια από τον Παναθηναϊκό μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Η πρόκριση επί της Σαχτάρ και της Σαμσουνσπόρ που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη League Phase του Europa League δεν στάθηκαν αρκετά για να αντισταθμίσει το απογοητευτικό ξεκίνημα στις εγχώριες διοργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Πίκρα Αταμάν παρά το ασημένιο της Τουρκίας στο Eurobasket: «Δεν βλέπω κάτι θετικό όταν χάνουμε»

Αθλητισμός / Πίκρα Αταμάν παρά το ασημένιο της Τουρκίας στο Eurobasket: «Δεν βλέπω κάτι θετικό όταν χάνουμε»

Μετά το τέλος του ματς στη συνέντευξη τύπου ο Εργκίν Αταμάν δεν είχε όρεξη για πολύ κουβέντα, τονίζοντας ότι η ομάδα του έχασε ένα ματς που έλεγχε από την αρχή
LIFO NEWSROOM
Eurobasket 2025: Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το χάλκινο μετάλλιο

Αθλητισμός / Eurobasket 2025: Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το χάλκινο μετάλλιο

Ο 30χρονος σούπερ σταρ κοινοποίησε φωτογραφίες με τη μητέρα του, τα αδέρφια του, τη γυναίκα και τα παιδιά του, αλλά και στιγμές από την πορεία της Εθνικής Ελλάδας μέχρι το βάθρο του Eurobasket
LIFO NEWSROOM