Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια

Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Παραμονή 26ης Μαΐου 2018 και η Λίβερπουλ ετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό του Champions League στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Φαβορί αδιαφιλονίκητο η Ρεάλ και η πίεση στους παίκτες που προετοιμάζονται για τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τελικό από το 2007, τρομακτική.

Πριν από το ματς, ο Γιούργκεν Κλοπ συγκεντρώνει τους παίκτες του για να τους μιλήσει. Κάποια στιγμή τον βλέπουν να μαζεύει επιδεικτικά τη μπλούζα του μέσα στο μποξεράκι του, το οποίο -όπως διαπιστώνουν- έχει το σήμα CR7. Οι παίκτες κοιτάζονται μεταξύ τους και ξεσπούν σε νευρικό γέλιο. Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει μόλις καταφέρει να αποφορτίσει την ασφυκτική ένταση, χωρίς καν να μιλήσει, απλώς φορώντας ένα μποξεράκι από τη συλλογή του Κριστιάνο Ρονάλντο, του αντιπάλου της επόμενης μέρας.

«Στη συνάντηση είχε το μπλουζάκι του χωμένο μέσα στο CR7 μπόξερ. Όλοι μας στα αποδυτήρια είχαμε πέσει κάτω και γελούσαμε. Αυτό πραγματικά έσπασε τον πάγο. Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις, όλοι είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι. Όμως, εκείνος ήταν χαλαρός και έκανε αστεία» αποκάλυπτε ένα χρόνο μετά από κείνον τον αγώνα στο The Athletic ο Τζορτζίνο Βαϊνάλντουμ, προσθέτοντας: «Έχει κάνει εκατοντάδες τέτοια αστεία. Όταν βλέπεις πως ο προπονητής σου είναι πραγματικά σίγουρος και χαλαρός, αυτό σε επηρεάζει ως παίκτη. Είναι πατρική φιγούρα για τους παίκτες. Με τα αστεία και τη γλώσσα του σώματος, μας αποφορτίζει από την πίεση».

Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Κι αυτή είναι μόλις μια από τις πολλές ιστορίες που συνοδεύουν τον Γιούργκεν Κλοπ.

Ο «normal one»

 

«Klopp is a scouser» (από το Λίβερπουλ) γράφει πάνω στους αναποδογυρισμένους κάδους, όπου έχουν πατήσει πέντε – έξι πενηντάρηδες για να πάρουν μια κλεφτή ματιά της προπόνησης στο Μέλγουντ. Μιλούν γι'αυτόν στην κάμερα του BBC και τα μάτια τους λάμπουν. Είναι σαν να τον ξέρουν χρόνια, σαν να είναι ένας από εκείνους. Ίσως γιατί όντως νιώθει ένας από εκείνους από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο λιμάνι.

 

Η αλήθεια είναι πως ο Κλοπ δεν μοιάζει με Γερμανό – όπως, τουλάχιστον, τους θέλει το κλισέ, απόμακρους, αγέλαστους, εσωστρεφείς, αυστηρούς. Ξεκαρδίζεται, θυμώνει, χειρονομεί, κάνει χιούμορ, αγκαλιάζει, πειράζει, αυτοσαρκάζεται, μιλά με τρυφερότητα για τους παίκτες του, εκπλήσσει, κυρίως σκέφτεται. Και δίνει μία ανάλαφρη χροιά στη σοβαροφάνεια τoύ ποδοσφαίρου. Στη Γερμανία τον αποκαλούν «Menschenfänger» (αυτόν που κερδίζει τα πλήθη). Και το Λίβερπουλ δεν άργησε να καταλάβει το γιατί. Τον λάτρεψε από την πρώτη εκείνη συνέντευξη Τύπου, τον Οκτώβριο του 2015, όπου γελώντας αυτοσυστήθηκε ως ο «normal one»...

Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια Facebook Twitter

Μπορεί το ποδόσφαιρο να θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ, μπορεί να δαπανώνται εξωφρενικά ποσά ετησίως για μεταγραφές, πληρωμές, δικαιώματα κ.τ.λ, μπορεί αμέτρητα μάτια να παρακολουθούν μανιωδώς τις ομάδες τους, φορτώνοντας με προσδοκίες και απαιτήσεις παίκτες και προπονητές. Παρόλα αυτά, ο 53χρονος σήμερα Κλοπ αντιμετωπίζει πάντα το ποδόσφαιρο όπως ακριβώς είναι: Ένα παιχνίδι.

Τον Μάρτιο, στην ανακοίνωση περί αναστολής λόγω κορωνοϊού του βρετανικού πρωταθλήματος -που πιθανότατα θα αναδείκνυε τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια μετά από τρεις δεκαετίες χωρίς τίτλο- και τη δυσφορία των φιλάθλων, ο Κλοπ με μήνυμά του τους κάλεσε να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών αντί να λυπούνται για την αναστολή, περιγράφοντας το ποδόσφαιρο «το πιο σημαντικό από τα λιγότερα σημαντικά πράγματα» και λέγοντας πως «δε νομίζω ότι είναι η στιγμή που οι σκέψεις ενός προπονητή ποδοσφαίρου έχουν σημασία. (...) Αν η επιλογή είναι μεταξύ ποδοσφαίρου και του γενικότερου καλού, προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα, ούτε για αστείο».


Περί ήττας

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, μετά από άλλη μια ήττα του, είχε πει: «Η ήττα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Όχι κάτι που θέλεις απαραιτήτως, αλλά σαν ένα ισχυρό φάρμακο. Αν το πάρεις, θα σε βοηθήσει. Έχασα έξι τελικούς. Προφανώς και δεν ήταν από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου, όμως δεν με πτόησαν. Για μένα ζωή είναι να προσπαθείς ξανά και ξανά. Αν επιτρεπόταν μόνο στους νικητές να ζουν, τότε θα'χαμε φύγει όλοι. Όλα είναι εμπειρίες, πώς να τις αξιοποιούμε και τι αποκομίζουμε από αυτές».

Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια Facebook Twitter
GETTY IMAGES

 

Παραμονές τελικού με την Τότεναμ, όταν όλα τα μάτια και οι προσδοκίες ήταν στραμμένα πάνω του, εκείνος διαυγής και ψύχραιμος παρέδιδε μαθήματα ζωής μέσω Independent: «Ζούμε μονάχα μια φορά. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουμε ωραία τη ζωή μας. Ορισμένες φορές μπορείς να το πετύχεις μόνος σου, άλλες όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα κομμάτι διασκέδασης της ζωής. Οπότε, αν κάνουμε τον κόσμο να βαριέται, τότε ποιος ο λόγος να έρχεται στο γήπεδο; Πρέπει να προσπαθούμε να δίνουμε λόγους για να ψυχαγωγείται ο κόσμος. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους τίτλους. (...) Είμαι ήρεμος. Δεν περιμένω η ζωή μου να είναι τέλεια. Η ζωή μου είναι πολύ καλύτερη από ό,τι είχα ποτέ φανταστεί. Γιατί, λοιπόν, να ανησυχώ ή να προβληματίζομαι; Θα ήταν ηλίθιο εκ μέρους μου. Λένε 'ο Πεπ κερδίζει συνέχεια και ο Κλοπ όχι'. Αλήθεια; Έλα τώρα... Πηγαίνω σπίτι και έχω μια υπέροχη οικογένεια. Είμαι μονίμως ένας χαρούμενος άνθρωπος. Γιατί να ζηλεύω ανθρώπους που είναι πιο επιτυχημένοι από εμένα και ίσως πιο έξυπνοι από εμένα; Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλύτεροι προπονητές από εμένα. Και πάλι όμως διαχειρίζομαι τη ζωή και την αντιμετωπίζω σαν ένα μεγάλο δώρο...».

Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια Facebook Twitter
GETTY IMAGES


Ο Κλοπ αντιμετωπίζει με υγεία και ακεραιότητα τον εαυτό του, τους παίκτες, τους φιλάθλους, την ομάδα και την ιστορία της. Κι αυτό, παρότι η πίεση από διοίκηση και κερκίδα μιας ομάδας αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι παράγοντας για το αντίθετο.


«Είμαι στην αριστερή πλευρά, ασφαλώς. Περισσότερο αριστερός απ'ότι κεντρώος. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση. Δε θα ψήφιζα ποτέ ένα κόμμα επειδή υποσχέθηκε να μειώσει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η πολιτική μου αντίληψη είναι η εξής: Αν τα πηγαίνω εγώ καλά, θέλω κι άλλοι να τα πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω δεξιά» έχει πει στη βιογραφία του, από τον δημοσιογράφο Ράφα Χονιγκστάιν.


Ο ίδιος μοιάζει να μιλά τη φωνή της λογικής και της ανθρωπιάς σε ένα χώρο δισεκατομμυρίων, οπαδισμού και βεντετισμού.

Και σήμερα, ο Γιούργκεν Νόρμπερτ Κλοπ, ο Γερμανός που δε μοιάζει Γερμανός, ο προπονητής που δε φέρεται σαν κλασικός προπονητής, ο εκατομμυριούχος που παραμένει ένας χαμογελαστός άνθρωπος έτοιμος να βοηθήσει όπου και όποιον μπορεί, έχοντας περάσει από ομάδες που γέννησε από τις στάχτες τους, γίνεται 53 Μαΐων. Ας ευχηθούμε σ'εκείνον χρόνια καλά. Κι ας ευχηθούμε σ'εμάς η περίπτωσή του κάποια στιγμή να μην είναι πια η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Μια ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ - Με αφορμή τα 53α γενέθλια Facebook Twitter
Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM