Απολογήθηκε στον εισαγγελέα του Τόκιο ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ιαπωνίας, Τζουνεκάζου Τακέδα, στο πλαίσιο έρευνας για αμφιλεγόμενες πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε συμβουλευτική εταιρία της Σινγκαπούρης, κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων του 2020.

 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, «Kyodo News agency», η Ολυμπιακή επιτροπή της Ιαπωνίας κατέβαλε περίπου δύο εκατ. δολάρια στη συμβουλευτική εταιρία «Black Tidings», η οποία έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Τακέδα δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στις συναλλαγές αυτές και επρόκειτο για χρήματα που δόθηκαν για τη συνδρομή της εταιρίας στην ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων.


Στο μεταξύ, νέο σχέδιο προϋπολογισμού για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, ύψους 1,6-1,8 τρισεκατομμυρίων γεν (περίπου 13-14,7 δισ. ευρώ) παρουσίασαν επίσημαοι διοργανωτές.

 

Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα 3 τρισεκατομμύρια γεν, στα οποία ανέβαζε το κόστος των αγώνων του 2020 έκθεση ειδικής επιτροπής της τοπικής κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, και πάλι όμως είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις που υπήρχαν στο φάκελο διεκδίκησης της διοργάνωσης.

 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, φοβούμενη ότι η εκτόξευση του κόστους θα αποθαρρύνει μελλοντικές υποψήφιες πόλεις, πιέζει τους Ιάπωνες για δραστικές περικοπές, ώστε ο προϋπολογισμός να πλησιάσει τους αρχικούς στόχους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr