Για την προκλητική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας την Ευρώπη «να πάρει γρήγορα θέση».

 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το σχετικό ζήτημα πρόκειται να τεθεί υπό συζήτηση αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

 

«Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σημείωσε. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας. Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», πρόσθεσε.

 

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. «Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα», σχολίασε ο υπουργός.

 

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», είπε ο Νίκος Δένδιας για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

 

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».