ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Άγκυρα για παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo

ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Άγκυρα για παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo Facebook Twitter
Φωτογραφία Marine Time
0

Σε διάβημα προς την Άγκυρα προχώρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.

Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη.» καταλήγει το ελληνικό υπουργείο Εjωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Άγκυρα εξέδωσε τουρκική antinavtex για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, που ανέφερε ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα εμπίπτει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε navtex για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Η Τουρκία απάντησε με antinavtex λέγοντας πως το πλοίο «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020».

Στην εν λόγω antiNavtex αναφέρεται επίσης, ότι όλες οι ενέργειες που τελούνται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας, πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές.

Η τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 0821/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-09-2021 19:34)

TURNHOS N/W : 0821/21

MEDITERRANEAN SEA

1. SOME PART OF AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. HA96-601/21 IS WITHIN TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757.

2. ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ