Ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας Facebook Twitter
0

Πολιτική δήλωση υποστήριξης (political agreement of support) για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, IGB, υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μπόϊκο Μπορίσοφ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη δήλωση συμφωνήθηκε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2018 και ο αγωγός να είναι πλήρως λειτουργικός εντός του 2020.

Με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών για την υλοποίηση του έργου, στη Σόφια της Βουλγαρίας. το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έναρξη του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB.

Το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια, που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC), που πραγματοποιείται στη Σόφια, παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και περιλαμβάνουν τα εξής:

- Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

- Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων.

«Ο αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών, μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Από την πλευρά του, ο κ. Κανιέτε χαιρέτισε την έναρξη κατασκευής του IGB, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και έκανε λόγο για μία μεγάλη επιτυχία.

Η υλοποίηση του έργου, επισήμανε, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ