Τσίπρας: Αν ο Καμμένος αποσυρθεί θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Τσίπρας: Αν ο Καμμένος αποσυρθεί θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης Facebook Twitter
0

Αν οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο OPEN BEYOND. 

«Θα μετρηθούμε στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκτιμώντας ωστόσο πως ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν θα αποσυρθούν από το σχήμα της συγκυβέρνησης. 

«Δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Δεν θα ρίξει νερό στον μύλο τον πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη», εκτίμησε ο πρωθυπουργός για τον κυβερνητικό του εταίρο.

«Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά για την μεταξύ τους προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» χωρίς 151 βουλευτές

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα για να κυβερνά», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας

Για το ενδεχόμενο να μην συγκεντρωθούν 151 βουλευτές, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε.

«Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω (σ.σ χωρίς πλειοψηφία 151), αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε».

«Θα πάρουν όλοι τις ιστορικές ευθύνες τους»

«Ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, όλοι γνωρίζουμε όλα [για τη συμφωνία των Πρεσπών] και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Τίποτα δεν είναι κρυφό και όλοι θα πάρουν τις ιστορικές ευθύνες τους», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. 

Κατά τον ίδιο, «ο Πάνος Καμμένος έχει μία διαφορά» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σκοπιανό. 

«Ο Πάνος Καμμένος, ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας, αγάπησε και αγαπά αυτό που κάνει. Έχει μια διαφορά ο Καμμένος σε σχέση με τον Μητσοτάκη για το θέμα των Σκοπίων. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από τότε να κρατήσουμε τη στάση του 1992 για καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία. Από το 1992 μέχρι το 2007, το ΥΠΕΞ δεν διαπραγματευόταν καμία αναφορά αλλά για την εξεύρεση λύσης».

  

Το «Μ» στο πΓΔΜ είναι «Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

«Τότε δόθηκε και το όνομα πΓΔΜ με τον όρο Μακεδονία. Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Καμμένο - έχει την ίδια άποψη από το 2007. Έχει πει πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, πως θα την στηρίξει».

Επίθεση στον Μητσοτάκη: Αντιφατική συμπεριφορά

«Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε μάλιστα ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος».

«Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.


«Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές».

«Δεν υπάρχει ζήτημα εθνότητας ή γλώσσας»

Ο ίδιος, μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη «να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας»

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. «Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά». 

Θα ξαναπροτείνουμε τον Παυλόπουλο για ΠτΔ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη λήξη της πρώτης θητείας του.

«Ήταν μια καλή επιλογή αν και ανήκει σε άλλη ιδεολογική τοποθέτηση και παράταξη, έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρα με έναν τρόπο εξαιρετικό».

Για την υπόθεση Novartis

«Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις. «Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη», επισήμανε.


Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Πολάκη. 


Σε ερώτηση για τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, σχολίασε πως «σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων (...) Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;», αναρωτήθηκε. 

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση του δεν θα αφήσει να «κουκουλωθεί» η συγκεκριμένη υπόθεση. 

«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.


Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Παράλληλα άφησε έμμεσες αιχμές για παλιούς συνεργάτες τους: «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου».

Στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργος, στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει να ταξιδέψει στην Τουρκία και να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, διαβεβαιώοντας πως φροντίζει «κάθε δύο με τρεις μήνες» να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ