ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Τσίπρας: Με το πρόστιμο των 100 ευρώ οι εύποροι εξαγοράζουν την άρνηση στον εμβολιασμό

Τσίπρας: Με το πρόστιμο των 100 ευρώ οι εύποροι εξαγοράζουν την άρνηση στον εμβολιασμό Facebook Twitter
0

Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών συνιστά, κατά τον ίδιο, «σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας «διπλής πανδημίας» κορωνοϊού και ακρίβειας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και κυνισμό.

Σχολιάζοντας το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών από τα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «γενικευμένη κρίσης εμπιστοσύνης που την επιτείνει η αλλοπρόσαλλη απόφασή να προχωρήσει σε μία διαδικασία ποινών, μία τιμωρητική διαδικασία στους άνω των 60.»

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις πριν από 20 ημέρες έβγαινε και υπερασπιζόταν την αντίληψη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κανέναν να εμβολιαστεί. Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για αντισυνταγματικότητα σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και με ρητορική ιδιαίτερα οξεία. Όταν εμείς τους ζητούσαμε να εφαρμόσουν πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όταν τους ζητούσαμε να πάρουν πολιτικό κόστος και να επιβάλλουν rapid test για την είσοδο στους ναούς, όταν τους λέγαμε επιβάλλεται οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους να είναι εμβολιασμένοι, εκείνοι ήταν αντίθετοι. Και ξαφνικά από εκεί που ήταν στο άσπρο πήγανε στο μαύρο. Και πάνε σε μία λογική καθολικής υποχρεωτικότητας στους άνω των 60».

«Ένας εύπορος άνω των 60 θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ για να εξαγοράσει την άρνηση στον εμβολιασμό. Ο φτωχός όμως ηλικιωμένος που παίρνει μία σύνταξη 400 ή 600 ευρώ, το να δώσει 100 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό».

Ο ίδιος εξέφρασε φόβο ότι η στρατηγική της κυβέρνησης θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα αναζωπυρωθεί ένα ρεύμα αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. «Όσοι είναι αποφασισμένοι θα οχυρωθούν πίσω από την άρνηση και θα δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους όσο και ανάμεσα στους γηραιότερους και στους νεότερους.»

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα πριν καταφύγει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60: «Δύο χρόνια δεν έχουνε ουσιαστικά στηρίξει με μόνιμο προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν αφήσει τους συμπολίτες μας να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Είμαστε η χώρα στην Δυτική Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποτραπεί, είχαν δύο χρόνια για να προετοιμαστούν και φωνάζαμε διαρκώς δύο χρόνια ενίσχυσε, στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα που μιλάμε το ΕΣΥ έχει 9.000 λιγότερους υγειονομικούς εργαζόμενους από ότι όταν το παραδώσαμε εμείς. Αυτά είναι εγκληματικές ευθύνες. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία στρατηγική που ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος...Πανηγύρισε τρεις φορές το τέλος της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης. Μέχρι προχθές μας μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ έχουμε 15% σε ΜΕΘ εμβολιασμένους».

Πολιτική
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ