Για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

 

«Δεν θυμώσατε εσείς με το πώς πραγματικά ο κρατικός μηχανισμός διαλύθηκε εκείνες τις ώρες;», τον ρώτησε ο Αλέξης Παπαχελάς. «Όχι απλώς θύμωσα», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός που αφηγήθηκε από τη δική του σκοπιά το χρονικό: «Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση που γινόταν σε μένα και άλλους για τη φιλία και συνεργασία των λαών των Βαλκανιών (...) Με ενημέρωσαν πως η φωτιά στο Μάτι ήταν ανεξέλεγκτη». 

 

«Δεν σας είπαν για νεκρούς;», ρώτησε η Σία Κοσιώνη. «Όχι δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα νεκροί. Μπήκα στο αεροπλάνο (...) Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό (...) Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ήταν μεγάλη».

 

«Δεν είχα εικόνα αν υπήρξε εκκένωση», είπε για το σημείο που πέταξε πάνω από την περιοχή. «Από το αεροπλάνο, χωρίς να προλάβω να έχω εικόνα, το κινητό κλειστό, δεν είχα εικόνα αν βγαίνει αυτό δημόσια ή δεν βγαίνει δημόσια», είπε για την ενημέρωσή του μπροστά από τις κάμερες. «Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση (...) δεν ήξερα αν ήταν live σύνδεση». 

«Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που εισπνέοντας αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους». «Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα. Όταν έφυγε η κάμερα τους λέω "Γιατί είστε έτσι, τι έχει γίνει; Πείτε μου" και μου λένε "Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε περισσότερους νεκρούς"». 

 

«Μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να βγω αμέσως να κάνω μία δήλωση και κυρίως να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στο πεδίο (...) για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως μία ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε ανακοινώσεις. Όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιος ήταν υπεύθυνος για τη ζωντανή μετάδοση εν αγνοία του, είπε πως «δεν θέλει να μπει σε αυτή τη συζήτηση».