Τσακαλώτος: Πού θα βρει η κυβέρνηση τα 1,8 δισ. ευρώ για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης;

Τσακαλώτος: Πού θα βρει η κυβέρνηση τα 1,8 δισ. ευρώ για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης; Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε την νέα κυβέρνηση να απαντήσει από που θα αντλήσει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τα μέτρα του 2020 που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το 2020 έχετε υπολογίσει τον δημοσιονομικό χώρο; Γιατί εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει. Και τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη 1,8 δισ. εσείς πόσο τα υπολογίζετε; Και πως θα τετραγωνίσετε τον κύκλο; Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση του αφορολόγητου ή θα πάρετε 1,8 δισεκατομμύρια από την φοροδιαφυγή;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.  

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε ποια από τα επιδόματα σκοπεύει να κρατήσει η κυβέρνηση και κατά πόσο ισχύουν ακόμα οι εξαγγελίες για εφάπαξ καταβολή 2000 ευρώ για κάθε παιδί και οι δεσμεύσεις για την αναλογία αποχωρήσεων και προσλήψεων.

Σχετικά με τις συντάξεις, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η σχετική εξαγγελία εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη έχει «μεγάλες συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους νέους εργαζόμενους», αφού μια μερίδα εργαζόμενων πρέπει να πληρώσει εισφορές και για τους νυν συνταξιούχους και για τη δική του σύνταξη. «Θα έχουμε οικονομίες από αυτό, ή θα μειώσουμε και τις κοινωνικές εισφορές, άρα κι άλλη δαπάνη και θα δούμε που θα πάει αυτό;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν είπε κουβέντα για τις συντάξεις».

Ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε δε, πώς «μέσα σε τέσσερις μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν γίνεται να μειώσει το πλεόνασμα χρησιμοποιώντας το "μαξιλάρι"» (σ.σ τα 5,4 δισεκατομμύρια). «Μήπως το απορρίψατε γιατί η λιτότητα είναι μέσα στο σχέδιό σας και μέσα στη λογική σας;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τον ίδιο, το πιο ανησυχητικό που άκουσε από τον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πλεόνασμα, είναι ότι «πρέπει πρώτα εμείς να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη», σημειώνοντας πως αυτή τη φράση την «λένε όλοι στο Eurogroup και στο ΕΛΚ», δηλαδή «να μη συζητήσουμε για έναν μεγάλο προϋπολογισμό που να δουλέψει για ένα σταθεροποιητικό σύστημα, να μην επιτρέψουμε στις νότιες χώρες να κάνουν μια συμμαχία όταν ξέρουνε ότι αυτό το πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας δεν βοηθάει την Ελλάδα και τον Νότο».

«Αυτό λέτε; Δεν θέλετε ευρωπαϊκές συμμαχίες για να αλλάξει αυτό το πλαίσιο ή μήπως το υποστηρίζετε; Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τι θα γίνει το 2019 και το 2020; Νομίζω πάντως για το 2019 δεν θα έχουμε τρεις εβδομάδες της κυβέρνησης που θα καταπλήξουν τον ελληνικό λαό, το μόνο που κατάλαβα εγώ είναι για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί, «ως δεξιά», μια καινούρια πλειοψηφία πάνω σε μια ατζέντα που «στο κέντρο της είναι η καταστολή». «Πόσο θα φάνε τα μεσαία στρώματα που υπέφεραν από τέτοιες πολιτικές, από καταστολή;»

«Η φτώχεια είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα και θέλει πολύ συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις είναι 10% με 12% του ΑΕΠ. Δεν φτάνετε στο 4% με κάποιες φοροελαφρύνσεις με μειώσεις φόρων στα κέρδη, χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ