700 αστυνομικοί, συν 80 οχήματα και μοτοσυκλέτες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα φύγουν από την φύλαξη κάποιων προσώπων, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος υποστήριξε ότι η διάθεση των αστυνομικών σε VIP’S γινόταν με ένα απλό τηλεφώνημα και έκανε λόγο για «απαράδεκτα μεγάλους αριθμούς» και για «υπερβολές».

 

«Μέχρι τώρα σε πολλές περιπτώσεις γινόταν με ένα απλό τηλεφώνημα, με ένα απλό χαρτί που έλεγε θέλω δύο αστυνομικούς. Έχω τέτοια χαρτιά μπροστά μου» είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε συνέντευξη του στο "Πρακτορείο" αποκαλύπτοντας πώς επιλέγονταν οι αστυνομικοί που αναλάμβαναν τη φύλαξη υψηλών προσώπων.

 

«Είναι κωμωδία, αν δεν είναι τραγωδία» συνέχισε ο Νίκος Τόσκας και εξήγησε ότι «από τον Απρίλιο συγκροτήθηκε επιτροπή αστυνομικών, η οποία εξέτασε όλες τις περιπτώσεις και έχει υποβάλει τις προτάσεις της. Εξέτασε τον βαθμό κινδύνου του κάθε δημοσίου προσώπου και με βάση αυτά τα κριτήρια και με τις αστυνομικές προτάσεις γίνεται η διάθεση. Η διάθεση δεν πρέπει να γίνεται με ένα τηλεφώνημα στον Υπουργό, ούτε με ένα τηλεφώνημα στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε με ένα τηλεφώνημα στο γνωστό, στο φίλο και στον προστάτη. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξεχάσουμε εάν θέλουμε να έχουμε σοβαρότητα στην διακυβέρνηση της χώρας και σοβαρότητα στην λειτουργία της κοινωνίας».

 

«Προφανώς οι αστυνομικοί δεν είναι στην ατομική υπηρεσία κανενός. Δεν είναι ορντινάντσες, δεν είναι αυτοί που πρέπει να κουβαλάνε τα πράγματα κανενός. Είναι στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου πρωταρχικά και είναι στην υπηρεσία της γενικότερης ασφάλειας. Εξάλλου, ξέρετε πού πάσχει το πρόβλημα της ασφάλειας: Πάσχει στην καθημερινότητα, στο δρόμο, στο σπίτι που λέγατε κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν πράγματα τους από κάποιους κλέφτες. Ακριβώς εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια του κοινού πολίτη, του απλού πολίτη, που είναι ο πλέον ανυπεράσπιστος» τόνισε ο κ. Τόσκας.

 

Όπως είπε, «κάποιοι από αυτούς δεν φυλάνε καν πρόσωπα, μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είμαστε τόσο αφελείς. Κάνουν άλλες δουλειές. Δεν φταίνε οι ίδιοι, φταίνε αυτοί που τους έχουν κοντά τους. Θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Δηλαδή δεν θα πάνε σε θέσεις «πολυτελείας», θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στο δρόμο, στις περιοχές τις δύσκολες, εκεί που υπάρχει ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης των πολιτών».

 

Ο κ. Τόσκας στηλίτευσε και τη νοοτροπία «να φυτεύουμε Αστυνομικά Τμήματα παντού, νομίζοντας ότι μόνο το κτίριο παρέχει ασφάλεια. Να έχουμε, πάρα πολλοί να έχουν αστυνομικούς σαν προσωπική φρουρά ή για να κάνουν τις προσωπικές τους εξυπηρετήσεις ή τη δουλειά του γραφείου τους. Είτε αυτοί είναι πολιτικοί, πρώην πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πρώην αστυνομικοί, δικαστικοί… Ένας τεράστιος αριθμός που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr