Final 4 Euroleague LIVE

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για τον ανασχηματισμό και τους νέους υπουργούς

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για τον ανασχηματισμό και τους νέους υπουργούς Facebook Twitter
0

Ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητος από τον γερμανικό τύπο. Αναλυτικό άρθρο φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Συνολικά έξι αλλαγές ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ της Τετάρτης. Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια.

Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει περισσότερο ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Έχει διατελέσει ήδη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τώρα αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως ονομάζεται επισήμως, θεωρείται το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για ξένους επενδυτές. Και αυτούς τους χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως, εάν θέλει να αφήσει πίσω της την οκτάχρονη κρίση και να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στο βιογραφικό και την πορεία του Γιάννη Δραγασάκη. Τέλος επισημαίνει και τις αλλαγές σε ένα άλλο εξίσου σημαντικό υπουργείο: «Αλλαγή υπάρχει και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο μέχρι τώρα επικεφαλής Γιάννης Μουζάλας αποχωρεί, και για λόγους υγείας, όπως ακούγεται. Του ασκήθηκε κριτική, και διεθνώς, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε πολλά προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έχει ασχοληθεί ήδη με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών υπό τη νυν ιδιότητα του ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία: όσο καμία άλλη χώρα στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει ανάγκη να τηρηθεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Διαφορετικά οι Έλληνες απειλούνται από ένα νέο κύμα προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών».

Το περιοδικό Spiegel εξηγεί γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό: «Επειδή η Ράνια Αντωνοπούλου λάμβανε ως υπουργός επίδομα ενοικίου απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της. Ο σύζυγός της εγκατέλειψε επίσης το υπουργικό συμβούλιο. Τώρα ανακοινώθηκαν οι διάδοχοι.

Μετά την παραίτηση δυο υψηλόβαθμων υπουργών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο 71χρονος θα παραμείνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Δραγασάκης, που ανήκει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας».

Πολιτική
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές – Οι τελικές ημερομηνίες

Πολιτική / Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές – Οι τελικές ημερομηνίες

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δηλώνω ναζιστής» παραδέχεται κυνικά ο Λαγός

Πολιτική / Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δηλώνω ναζιστής» παραδέχεται κυνικά ο Λαγός

«Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις, είμαι εθνικοσοσιαλιστής!» ανέφερε ο πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής
NEWSROOM