«Τελεσίγραφο» Κικίλια: Η διασπορά Covid ακολουθεί το χειρότερο σενάριο- Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν

«Τελεσίγραφο» Κικίλια: Η διασπορά Covid ακολουθεί το χειρότερο σενάριο- Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν Facebook Twitter
0

«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας ουσιαστικά προθεσμία 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα εισηγηθεί την επίταξη των υπηρεσιών τους. 

Αναφερόμενος στα 3.465 σημερινά κρούσματα, είπε πως «ο αριθμός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα σε μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά χίλιοι, στους 4.648.

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε δυστυχώς το χειρότερο σενάριο από αυτά τα οποία είχαμε εξετάσει και προετοιμαστεί. Ως εκ τούτου το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική περνά στην επόμενη φάση για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μία υγειονομική περιφέρεια, ένα ενιαίο εθνικό σύστημα, νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ.»

Τελεσίγραφο σε ιδιώτες γιατρούς

«Έχω απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες ιατρούς, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς στα νοσοκομεία μας. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Η Ελλάδα σας χρειάζεται. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση, και αν δεν ανταποκριθούν τουλάχιστον 200 γιατροί, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών γιατρών των ανωτέρων ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του εθνικού συστήματος υγείας», είπε ο υπουργός υγείας. .  

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο υπουργός διευκρίνισε πως ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες - 450 non Covid και 100 για ασθενείς με κορωνοϊό.

Αναλυτικά παραχωρούν:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο όμιλος Αθηνών άλλες 50 απλές κλίνες και 100 COVID
  • Η Βιοϊατρική άλλες 40 κλίνες
  • 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον:

  • Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID.
  • Ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το «251» Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ
  • Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.
  • Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση, είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος είναι κοντά. Η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί, καθώς θα επιτευχθεί σύντομα ανοσία στους συμπολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από την Covid» είπε ο υπουργός. Κατά τον ίδιο, έχουν γίνει 1.340.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα και στις 19/3 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26/3 για τις ηλικίες 70-74 και στις αρχές Απριλίου για τις ηλικίες 65-69.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Θα πουλήσω τις εταιρείες μου στο εξωτερικό αν ο νόμος με αφορά

Πολιτική / Ο Κασσελάκης παραδέχεται ότι έχει εταιρείες στο εξωτερικό και δηλώνει «θα τις πουλήσω, αν ο νόμος με αφορά»

Η επιθετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη που ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι «δεν θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ»
NEWSROOM